2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a híres 99-es alakulat utolsó pilótája

2016. november 22. 15:51 MTI

Willie Rogers pénteken hunyt el. Utolsó éveiben nyugdíjas otthonban élt a templom közelében, ahová minden vasárnap gyalog ment imádkozni. Híres alakulata, a Tuskegee Airmen neve onnan származik, hogy az alabamai Tuskegee mellett képezték ki az amerikai hadsereg első fekete pilótáit, belőlük hozták létre a 99-es alakulatot (99th  Pursuit Squadron), a légierő első afroamerikai egységét, melyet az afrikai és az európai hadszíntéren vetettek be.

Meghalt 101 éves korában Willie Rogers, a híres 99-es alakulat, a Tuskegee Airmen utolsó pilótája - közölte gyülekezetének lelkésze. Kenny Irby tiszteletes, a metodista gyülekezet tiszteletese elmondta, Rogers pénteken hunyt el. Utolsó éveiben nyugdíjas otthonban élt a templom közelében, ahová minden vasárnap gyalog ment imádkozni még a halála előtt három héttel is.
  
Híres alakulata, a Tuskegee Airmen neve onnan származik, hogy az alabamai Tuskegee mellett képezték ki az amerikai hadsereg első fekete pilótáit, belőlük hozták létre a 99-es alakulatot (99th  Pursuit Squadron), a légierő első afroamerikai egységét, melyet az afrikai és az európai hadszíntéren vetettek be (1943-ban  Észak-Afrikában, később Olaszországban).  
  
Rogers 1942-ben lépett be a hadseregbe, 1943 januárjában egy misszió során gyomron és lábon lőtték. Irby lelkész Rogers szerint szenvedélyes történetmesélő volt, de saját vitézségével sosem dicsekedett. A 99-es alakulatot 2007-ben a kongresszus aranyérmével tüntette ki George W. Bush elnök, aki ünnepélyesen köszöntötte a 300 veteránt, egyben bocsánatot kért tőlük az őket ért sérelmekért, melyek a faji megkülönböztetésből fakadtak.  
  
Willie Rogers nem vett részt a ceremónián. Gyermekei sem, akik ugyan tudták, hogy apjuk harcolt a második világháborúban, de azt nem, hogy az első afroamerikai légi alakulatban szolgált. A veterán végül 2012-ben beszélt családjának a múltról. A hosszú hallgatást azzal indokolta, hogy munkája, a kereskedelem és az ügyintézés a földhöz kötötte, nem a magas éghez, ahol a háborús hőstetteket viszik végbe. Rogers Apalachicolában született 1915-ben, a világháború után St. Petersburgba költözött, ahol kisgépeket árult és szervizelt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár