2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Andrássy úti villa ebédlőjébe szánta csodálatos festményét Rippl-Rónai József

2016. október 27. 13:38 Dr. Bellák Gábor

Projektumok és dekoratív festménytervek – Rippl-Rónai kiállításain az 1910-es években gyakran találkozhattunk ehhez hasonló képcímekkel. Sajnálatos módon ezekből a képtervekből nem születtek meg azok a nagyléptékű falképek, amikre a művész gondolt. Sőt, annak is örülhetünk, hogy az Ernst-múzeum üvegablaka, vagy a Schiffer-villa óriási pannója egyáltalán megmaradt az Andrássy-ebédlő nagy hímzett szőnyegével együtt. Pedig Rippl-Rónait fiatal korától fogva a nagy, monumentális feladatok izgatták. Kukoricás képei pedig kifejezetten alkalmasnak tűntek arra, hogy akármekkora nagyítást elbírjanak akár a gobelin, akár a mozaik műfajában, vagy egyszerűen vászonra festett pannóként is.

A fenti névsor, Schiffer Miksával, Ernst Lajossal, Rippl-Rónai művészetének igazi értékelőivel és megrendelőivel szépen kiegészíthető Grünwald Vilmoséval is. Grünwald nemcsak sógora volt Ernst Lajosnak (felesége, Ernst Paula révén), hanem üzlettársa és szintén sógora Schiffer Miksának (húga, Grünwald Sarolta révén) is. Ez a gyűjtői, vállalkozói kör nemcsak Rippl-Rónai művészetének, hanem az egész modern magyar művészetnek is egy nagyon elkötelezett, és anyagilag is rendkívül áldozatkész támogatója volt. Grünwald Vilmos gyűjteményében olyan alkotók műveivel találkozhattunk, mint pl. Vaszary János, Fényes Adolf, Ferenczy Károly, vagy a régi mesterek közül Lotz Károly.

A most árverésre kerülő kép a hátoldalán lévő felirat szerint szintén Grünwald Vilmos részére készülhetett. Egész pontosan a kép egy, Grünwald Vilmos házába készülő falképnek volt a terve. A falkép elkészültéről nincsen adatunk, de Rippl-Rónai számos kukoricás kompozícióját éppen ilyen jellegű monumentális képtervként képzelte el.

A festmény Rippl-Rónai József kaposvári villáját, a Róma-villát ábrázolja. Az 1910-es évek elejétől szép számmal készültek a villát, a villa kertjét, vagy éppen a művész oda épített műtermét ábrázoló kompozíciók. A jelen festményen hangsúlyos módon semmi más nincs, mint az épület, a kert és a fák őszies színekben pompázó motívumai. Igazi dekoratív kompozíció, amin semmi narratív elem nem vonja el a figyelmet a színes foltok, motívumok, és a világos vonalvezetésű rajz ritmusáról.

Az 1960-as években Genthon István kezdte el Rippl-Rónai műveinek katalogizálását. Genthon cédulaanyaga alapján a művész életműve mintegy 2400 olaj- és pasztellképet, 800 rajzot, 30 rézkarcot, litográfiát, valamint nagyjából 100 iparművészeti tárgyat ölel föl. Genthon jegyzetei között hat darab olyan kukoricás kompozíciót említ, amelyek a Róma-villa kertjét ábrázolták. A jelen kép egyértelműen ugyan nehezen azonosítható az említett kompozíciók valamelyikével, egy ilyen hatalmas életmű esetében mégsem tűnik rendkívülinek, ha egy-egy, a források által nehezen beazonosítható tárgy bukkan fel.

Ugyanakkor a festmény mégsem teljesen ismeretlen a Rippl-kutatás előtt. A kép reprodukcióját Bernáth Mária közölte tanulmányának illusztrációjaként a Magyar Nemzeti Galéria 1998-as nagy Rippl-Rónai kiállításának katalógusában. A kép pontos datálása kérdéses, de az bizonyos, hogy a mű Rippl nagy kukoricás kompozíciónak idején, nagyjából az 1910 és 1914 közötti években születhetett meg. 

A festmény hátoldalán Rippl-Rónai jellegzetes kézírása olvasható: „Grüner Vilmos Andrássy úti villájába az ebédlő számára tanulmány”. Furácsnak tűnhet, a Grüner Vilmos név, amely nyilvánvalóan Grünwald Vilmost fedi. Ismerve azonban Rippl pontatlanságait akár az évszámokra való emlékezésben, akár a nevek írásában (hiszen önmaga nevét is olykor Ripplinek írta) ebben semmi rendkívülit nem tapasztalhatunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár