2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felbecsülhetetlen értékű ókori aranykoszorút találtak egy ágy alatt

2016. május 30. 14:12

Hihetetlenül ritka aranykoszorút találtak egy ágy alatt tartott, rongyos kartondobozban az angliai Somerset megyében. Az ókori műkincs akár 100 ezer fontot is érhet. A somerseti kincs tulajdonosának nagyapja szenvedélyesen gyűjtötte a régészeti kincseket.  

Szakértők szerint a görög mirtuszkoszorút i. e. 3-2. század körül készíthették, de egyelőre pontosan nem tudják meghatározni a lelet korát. A koszorút akkor fedezték fel, amikor a tulajdonos, egy neve elhallgatását kérő idős úr becsüsöket hívott annak érdekében, hogy felmérjék a nagyapja által örökségként ráhagyott tárgyak értékét.

Az egyik szakértő, Guy Schwinge döbbenten pillantotta meg egy ágy alól kihúzott, rongyos kartondobozban az újságpapírokba csomagolt ősi ékszert. Az ehhez hasonló aranykoszorúkat úgy alkották meg, hogy az ókori Görögországban vallási szertartások során hordott, valamint atlétikai sportversenyek győzteseinek adományozott koszorúkra emlékeztesse viselőjét. 

A babérlevelek, tölgy- és olajfa ágak, valamint a mirtusz általában a bölcsességet, a diadalt, a termékenységet, a békét és az erényességet szimbolizálták. Az ágy alatt talált aranykoszorúhoz hasonló tárgyakat csak különleges alkalmakkor hordták. A Somersetben nemrég felfedezett  kincset feltehetően valamikor a föld alá temették, a rajta talált szennyeződések legalábbis erre utalnak. A hasonló tárgyak többségét a hellenizmus korában, i. e. 323 és 31 között készítették, és a korabeli aranyműves mesterek egyedülálló képességeiről tanúskodnak. Bár találunk példákat arra is, hogy hasonló kincseket korábban is készítettek, szélesebb körben csak Nagy Sándor keleti hódításait követően terjedt el a használatuk.

A somerseti kincs tulajdonosának nagyapja szenvedélyesen gyűjtötte a régészeti kincseket, elsősorban az ókorból. Bár családja nem rendelkezik pontos információkkal arra vonatkozóan, honnan szerezhette az aranykoszorút, úgy vélik, feltehetően az 1940-es években tett szert a lenyűgöző kincsre, amikor sokat utazott a nagyvilágban. A tulajdonos azonban hozzátette, nagyapja sohasem beszélt neki az aranykoszorúról. Mint elmondta, a kincs közel egy évtizeden át volt félretéve, míg nemrég elhatározta, hogy kiselejtezi a felesleges dolgokat. „ A koszorú gyönyörű darab, de sohasem gondoltam volna, hogy ennyire értékes. Az izgatottság és az őszinte hitetlenség keverékét éltem át, amikor megtudtam, mi is volt [a kincs].”

Az aranykoszorút felfedező Guy Schwinge alig akart hinni a szemének. „Amikor a tulajdonos kihúzta az aranykoszorút az újságokkal töltött, rongyos kartondobozból, a szívverésem kihagyott egy ütemet. Mielőtt elmentem a házba [a tulajdonos házába], az utolsó dolog volt, amire számítottam, egy ókori aranytárgy volt” – mondta a szakértő. A kincset június 9-én bocsátják árverésre. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár