2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rég elveszettnek hitt Rembrandt-festmény került elő

2016. március 10. 11:26 MTI

Rembrandt van Rijn egy régen elveszettnek hitt festménye lesz a pénteken kezdődő maastrichti TEFAF (The European Fine Art Fair) képzőművészeti vásár legjelentősebb látványossága. A képet korábban 19. századi európai iskola művészének tulajdonították.

A németalföldi mester (1606-1669) nagyon fiatalon, 18-19 éves korában festhette a 21,6X17,8 centiméteres, kicsiny művét, amely az érzékszerveket ábrázoló sorozatába illeszkedik, és a szaglást ábrázolja. Az elájult beteg (Szaglás) című festményt a párizsi székhelyű Talabardon & Gautier galéria szakemberei fedezték fel múlt év szeptemberében, amikor az egyesült államokbeli New Jerseyben aukcióra bocsátották. A képet 19. századi európai iskola művészének tulajdonították, és a kikiáltási ára 800 dollár volt.

Az aukción páratlan harcot folytatott három telefonos licitáló, egymillió dollárra nyomva fel a végső árat. Rembrandt érzékszerveket - a látást, a hallást és a tapintást - ábrázoló festményeit az 1930-as években találták meg. A New Jerseyben felbukkant szaglás hiányzott a sorozatból. A francia galéria megvásárolva a festményt szakértőket kért fel a pontos azonosításra. Semmi kétség, a festmény száz százalékban Rembrandt - idézte Ernst van de Wetering Rembrandt-szakértőt a holland média. A festmény egy vérző, elalélt fiatal férfit ábrázol, akit egy férfi - valószínűleg orvos vagy borbély - és egy idősebb nő megpróbál magához téríteni egy ammóniával átitatott kendőt tartva az orrához.

A festményt csupán kiállítják, de nem fogják eladni a tíz napig tartó hollandiai képzőművészeti vásáron. A festményt már megvásárolta Thomas S. Kaplan amerikai milliárdos, szakértők szerint mintegy 3-4 millió dollárért. Az érzékszerveket ábrázoló Rembrandt-sorozatból már három van Kaplan tulajdonában. A Látás című festmény egy holland múzeumé, míg az Ízlelés sorsa ismeretlen. Holland híradások szerint a festmény megtalálásával már 341 Rembrandtnak tulajdonosított festmény létezik a világon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár