2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így harcoltak a székelyek az első világháborúban

2016. február 3. 18:00 MTI

Az első világháború harcterein szolgáló székelyeknek emléket állító tablókiállítás nyílik csütörtökön a budapesti Magyarság Házában - mondta el szerdán Csibi Krisztina, az intézmény vezetője. 

Hozzátette: a gyergyóremetei történész-kutató, Nagy József által 2014-ben összeállított vándortárlat összesen 30, fényképekkel, dokumentumokkal és adatokkal teli tablón mutatja be a marosvásárhelyi 22. honvéd gyalogezred háborús szerepvállalását, egyben személyes történeteket is állít a látogatók elé. A kiállítás a történész saját levéltári kutatásaira, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum anyagára épít.

Mivel nagyon népszerűek a Magyarság Háza diákoknak szánt rendhagyó történelemórái, ezért a kiállítás megnyitóján Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója tart előadást. Az eseményen emellett Nagy József is beszélni fog a gyalogezred történetéről, valamint bemutatják a Gyenesdiási Négyes csoport Katonaság, nagy uraság című, jórészt csíki katonadalokat felvonultató három lemezes kiadványát is - emelte ki Csibi Krisztina.

A tablókiállítás március 2-ig tekinthető meg ingyenesen a Magyarság Házának Kosztolányi-termében, ezt követően ugyanitt a Néprajzi Múzeummal közösen létrehozott, Liszt Ferenc életéről szóló tárlat lesz látható. Csibi Krisztina kitért arra is, hogy a böjti időszak kezdetére tekintettel a Magyarság Háza február 9-én, húshagyókedden beszélgetést szervez Böjte Csaba ferences szerzetes, Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, Petrás Mária népdalénekes és keramikus, Pitti Katalin operaénekesnő és Antal Vali böjtszakértő részvételéről arról, mit jelent számukra a nagyböjt és a húsvét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár