2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiirtotta egyik legnagyobb támogatója családját Kína egyetlen császárnője

2015. november 3. 13:05

Kína első és egyetlen császárnője, Vu Cö-tien az őt hatalomra segítő Jen Sivej egész családját kiirtotta sem sokkal azután, hogy elfoglalta a trónt – olvasható a férfi maradványait őrző sírban található sírfeliraton. A lelőhelyen a sírfelirat mellett számos értékes műkincset is találtak a kutatók. 

A barlangban található sír Jen Sivej mellett felesége, Pej asszony maradványait rejti – olvasható a Live Science cikkében. Bár a kutatók csak kevés csontot találtak a sírban, a lelőhelyen számos színes kerámiatárgy mellett egy aranyozott hátlapú tükörre is rábukkantak. A lelőhelyben talált legfontosabb lelet azonban kétségkívül az a kékkő sírfelirat, amely alapján rekonstruálni lehet Jen Sivej szomorú történetét. Vu Cö-tien a 649-től 683-ig uralkodó Tang Kao Cung császár ágyasaként kezdte pályafutását, ám kitartó munkával egészen a császárnéi pozícióig küzdötte fel magát, és nagy befolyásra tett szert az udvarban. A császár halála után az özvegy császárné fiával, Zsuj Cung herceggel együtt kormányozta a birodalmat. 

A sírfelirat szerint nem sokkal hatalomra kerülését követően  Hszü Csingje herceg vezetésével felkelés tört ki Jangcsou tartományban. Jen Sivej ekkoriban katonatisztként éppen a tartományban szolgált. Bár a herceg megpróbálta rábeszélni Jen Sivejt, hogy csatlakozzon a lázadókhoz, a katonatiszt ezt visszautasította, és a felkelők elleni harcot választotta. A sírfelirat szerint Jen egészen odáig ment, hogy a lázadók közé való besorozásának elkerülése érdekében szándékosan eltörte a saját karját, megmutatva ezzel, hogy az uralkodóval szembeni lojalitása szemernyit sem csökkent. A lázadók végül vereséget szenvedtek, Jen Sivejt pedig előléptették. Kinevezték a Vucsou prefektúrához tartozó Lanhszi megye elöljárójának, és a nagymesteri címet is megszerezte.

690-ben Vu Cö-tien fiát is letaszította a trónról. Császárnőnek nyilvánította magát és megalapította a Csou-dinasztiát. Jen Sivej hamarosan a császárnő egyik kedvenc hivatalnoka lett. Jen leverte a főváros, Lojang környéki megyékben kiskirályként viselkedő, a császárnő hatalmára veszélyt jelentő családok zavargásait, bár a sírfelirat a rendteremtés pontos módját homályban hagyja, miután csak annyi olvasható rajta, hogy a férfi „szigorú volt, mint az őszi fagy, melengető, mint a téli nap, és önuralomra tanította az embereket”.

699-re Jen Sivej vezető tisztviselőként, a központi területek „hegyeinek és folyóinak” őrzőjeként tűnik fel, de nem sokáig élvezhette a hatalommal járó előnyöket, öccse, Cse Vej ugyanis az uralkodó ellen fordult. Bár a sírfelirat nem számol be róla, hogy ez pontosan mit jelent, mindenesetre tény, hogy a következmények rendkívül súlyosak voltak a család számára. A császárnő öccse tettében feltehetően ártatlan Jen Sivejt és egész családját kivégeztette. A mészárlást egyedül Jen felesége, Pei asszony kerülte el, de ő is csak azért, mert már 691-ben meghalt.

A sírfelirat alapján úgy tűnik, a császárnő a férfi életének kioltását nem tartotta az árulása mértékével egyenértékű büntetésnek, ezért Jen még csak rendes temetést sem kapott. Holttestét hanyagul temették el. Az uralkodó sem élvezhette azonban már sokáig a hatalmat. 705-ben elmozdították a trónról, és nem sokkal később meg is halt. A Tang-dinasztia visszaállította uralmát. Jen Sivej holttestét exhumálták, és maradványait szülőhelyére szállították. Végső nyughelyét egykori háza közelében jelölték ki. A Tang-dinasztia uralkodása idején keletkezett sírfeliratot persze megfelelő forráskritikával kell kezelnünk, a különösen kegyetlen uralkodó hírében álló Vu Cö-tien ugyanis gyaníthatóan nem volt akkora szörnyeteg, mint ahogyan az a forrásokból kitűnik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sírfelirat egy darabjaArany hátlapú tükörA sírban talált kerámiatárgyak: mennyei királyok, a sírt őrző különös lények és állatok

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár