2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az egyetlen francia, akiben George W. Bush megbízott

2015. szeptember 14. 09:55 MTI

A virginiai Arlingtonban egy gondozóházban vasárnap 81 évesen elhunyt Georges de Paris francia származású szabász, aki fél évszázadon át tervezett öltönyöket amerikai elnököknek Lyndon B. Johnsontól Barack Obamáig.

Halálának hírét egyik barátja közölte. Úgy tudni, hogy két éve agydaganatban szenvedett. A marseille-i születésű elnöki szabómester 11 éves korában kezdte tanulni a mesterséget Franciaországban és tudásán az utolsó iskolai "simításokat" az 1871-ben alapított Sulzbacher-szabóságtól kapta az ötvenes években a Rajna-menti Neuwiedben. Huszonöt évesen érkezett az Egyesült Államokba, hogy feleségül vegye a lányt, akiben levelezésükön keresztül álmai asszonyát vélte megtalálni.

Csalódott, de hamar összeszedte magát, dolgozott keményen, takarékoskodott és saját szabóműhelyt nyitott. Aztán rámosolygott a szerencse. Egy képviselő kliense révén De Paris eljutott Lyndon B. Johnson elnökhöz, és azóta Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton, valamint a két Bush és Barack Obama is az ő öltönyeiben feszített. Az amerikai elnökökön kívül kuncsaftjai között tudhatta Nicolas Sarkozy volt francia elnököt és Dominique Strauss-Khant, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját. A republikánus elnököket jobban érdekli az öltözködés, mint a demokrata pártiakat - árulta el egy lapinterjúban. A legtöbbet szerinte Reagan foglalkozott a küllemével. George W. Bush tréfásan azt mondta neki: ő az egyetlen francia, akiben megbízott.

Paris havonta 4-5 öltönyt készített, de ha sürgős volt, három nap alatt is megcsinált egyet. Az öltönyök, anyaguktól függően, 3-5 ezer dollárba kerültek. "Mert ezek műalkotások" - mondta büszkén. Öt nyelven beszélt, de mindenkivel szót tudott érteni. A jó szabónak türelemre és mesterségbeli tudásra van szüksége, és a türelem éppen olyan fontos, mint a tudás, mert "akinek nincs türelme, nem lehet jó szabó" - vallotta. Bill Clintontól köszönő sorokkal ellátott nagyalakú fényképet kapott, Bush apja pedig vele együtt fényképeztette le magát. Az ifjabb Bush még ennél is tovább ment: engedte, hogy próba közben készítsenek fotót kettőjükről.

Az egyik elnökválasztási kampány során Paris megneheztelt a Fehér Házra. Az első Bush-Kelly vita során a fotósok észrevették, hogy az elnök vállán egy dudor látszik. Latolgatták, hogy mi lehet az, végül a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy valószínűleg rosszul szabták a zakót. "Az öltöny jól volt szabva. A titkosszolgálat hallgatott, pedig a dudort egy biztonsági mellény okozta" - mondta a vérig sértett szabász.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár