2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éve bukkant elő Samu

2015. augusztus 18. 18:42 MTI

A vértesszőlősi előemberlelet megtalálásának 50. évfordulója alkalmából meghosszabbított nyitva tartással, ingyenes belépéssel, túravezetéssel és egész napos gyermekprogramokkal várja az érdeklődőket pénteken a Komárom-Esztergom megyei településen a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelye - tájékoztattak a szervezők.

A rendezvényt tíz órakor nyitja meg Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Tárlatvezetést tart Dobosi Viola, aki az előembertelepet feltáró Vértes László munkatársaként bukkant rá egy 6-7 éves előembergyermek tejfogtöredékeire. A Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelye a látogatók elé tárja az Által-ér teraszait, amelyekben az első eszközöket és csontokat felfedezték. Az egyik lelőhelyen megkövült lábnyomok láthatók, amelyek őstulkoktól, ősszarvasoktól, őslovaktól és az előembertől származnak, az egykori hévizes források gazdag élővilágát fölidézve.

A feltárás évfordulója alkalmából szervezett programon a gyermekek őslóra és ősmedvére gyakorolhatják a célba dobást, vetélkedhetnek lábnyom felismerésben, lápon járásban. A múzeum minden Samu nevű látogatóját Vértes László könyvével ajándékozza meg. Az előembertelep környezetét 2014 nyarán újította fel a település önkormányzata. Vértesszőlős határában, egy kőbányában tárták fel Vértes László vezetésével Európa egyik legidősebb előembertelepét.

Az ásatáskor napvilágra került a feltáró régész által Sámuelnek elnevezett, körülbelül 350 ezer évvel ezelőtt élt előember hátrafelé kicsúcsosodó tarkócsontja. A tudományos nevén Homo erectus seu sapiens paleohungaricus átmenetet képez a még csak fölegyenesedő és a már értelmes ősember között. A lelet azért egyedülálló, mert csak itt fordulnak elő az ember ősének csontmaradványai az általa használt eszközökkel, tűznyomokkal, településmaradványokkal, valamint az akkor élt állatok és növények lenyomataival együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár