2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Íjat feszít Ráma isten egy ritka indiai véseten

2015. június 24. 14:41

A dél-indiai Hampi városában található Gandha Madana dombján hazai régészek igen izgalmas, kőbe vésett faragványokat fedeztek fel. Az ábrázolásokon Visnu isten mellett Ráma is megjelenik, aki egy íjat feszít ki.

Az indiai régészek az ország déli  részén található Hampi városában egy gigantikus sziklában fedezték fel Visnu isten alakját. Tőle balra Ráma isten ábrázolása jelent meg, amint egy íjat feszít ki, a szomszédos képen pedig Ráma öccse, Laksmána (Visnu egyik alakja) található királyi öltözetben, a háttérben pedig egy újabb isten, Hanuman, Ráma lelkes híve látható.

A vésetek mellett közvetlenül egy sziklabarlang van, a bejáratot pedig egy kígyó őrzi, mellette pedig két égitest, a Nap és a Hold található. A szobrok igen nehezen megközelíthetőek, sűrű növényzettel bevont területen találhatóak, eddig ezért nem akadtak a nyomukra. A faragványok T. M. Keshava, a feltárások vezetője szerint a Vijayanagar-korszak (1336-1646) első éveiből valók.

Ha a barlangtól délre tekintünk, találunk egy keleti fekvésű sziklatömböt, amelyen Nandi, a Siva hegyén szolgáló bika (amely egyébként a termékenységet is szimbolizálja) látható. A Gandha Madana domb belső oldala homokkal és egyéb törmelékekkel van tele, a régészek a faragványok elemzését követően ezt fogják feltérképezni, ugyanis nélkülözhetetlen információkat tudhatnak majd meg a korszak építkezéseiről. A Siva templom egy igen fontos vallási komplexum lehetett mintegy 6-700 évvel ezelőtt.

„Rendkívül sok, még feltáratlan terület található Hampiban. A most megtalált faragványok közelében még számtalan értékes leletre bukkanhatunk” - magyarázta Keshava.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár