2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a műemlékeket is veszélyeztetik az öngyilkos merénylők

2015. június 10. 13:54 MTI

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a felső-egyiptomi Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében, több embert megsebesítve, további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

Egyes sajtójelentések négy egyiptomi sebesültről szólnak, mások szerint a támadásnak több tucat sebesültje van, köztük helyi bazártulajdonosok és turisták. Az egészségügyi minisztérium is négy sebesültről - köztük két rendőrről - számolt be, és közlése szerint turisták nincsenek a sebesültek között.

A két agyonlőtt merénylő sorsáról is eltérő hírek láttak napvilágot, egyes értesülések szerint a rendvédelmi erők tagjai végeztek velük, az al-Maszrávi egyiptomi hírportál helyi forrásokra hivatkozva viszont azt állította, hogy egyikükkel elfogása után saját társa végzett. Az idézett források feltételezése szerint utóbbi így akarta megakadályozni, hogy a társa a támadással kapcsolatos információkat árulhasson el a hatóságoknak.

Hírügynökségi jelentések szerint a terroristák autóval érkeztek a templomkomplexumhoz közeli parkolóba. Ketten golyózáport zúdítottak azokra a rendőrökre, akik a világhírű látványossághoz vezető utat őrizték, harmadik társuknak pedig sikerült átjutnia a rendőrségi útakadályon, és ott működésbe hozta robbanószerkezettel felszerelt mellényét.

Egyelőre egyik Egyiptomban tevékenykedő iszlamista milícia sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az iszlamista Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as megbuktatása óta rendszeressé váltak a kisebb-nagyobb robbantásos merényletek, amelyek célkeresztjében majdnem mindig a biztonsági erők tagjai állnak.

A közkedvelt idegenforgalmi célpont ellen indított támadás komoly csapást jelenthet azok számára, akik a forradalmi évek káosza miatt mélypontra zuhant turizmus újraélesztéséért küzdenek. Nem egész egy hete ismeretlen motorosok lőtték agyon az egyiptomi idegenforgalmi rendészet két tagját a gízai piramisok közelében.

A szerda délelőtt végrehajtott luxori merényletre reagálva a műemlékvédelmi miniszter utasítást adott a régészeti helyszínek védelmének megerősítésére, amelyet a belügyi tárcával együttműködve hajtanak végre - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár