2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Lopott" festményen vitáznak a britek és az oroszok

2015. június 1. 10:05 MTI

A Sotheby's nemzetközi aukciósház vasárnap közölte, hogy el fogja árverezni ezen a héten Londonban az örmény származású orosz festő, Ivan Ajvazovszkij (1817-1900) alkotását, amelyről az orosz hatóságok azt állítják, hogy lopott műtárgy.

Az orosz belügyminisztérium szombaton közölte, hogy Ivan Ajvazovszkij Este Kairóban című festményét 1997-ben ellopták egy moszkvai magángyűjteményből, és az Interpol orosz részlege arra kérte a brit rendőrséget, akadályozza meg az aukciót. A Sotheby's azonban közölte, hogy nem talált a festményről szóló adatbázisokban - köztük az orosz kulturális tárca dokumentumaiban - olyan feljegyzést, amely szerint lopott műről lenne szó.

Ivan Ajvazovszkij (1817-1900) örmény származású orosz festő, a romantikus tájképfestészet nagy alakja. Hosszú élete során mintegy 6000 képet készített, a tenger festőjeként tartják számon. Az 1870-ben Kairóról készült képe ott van a Sotheby's június 2-i orosz témájú árverésének tételei között. Becsült értéke 1,5-2 millió font. Orosz sajtóértesülések szerint a festményt az 1940-es években a Noszenko család vásárolta meg, amely a szovjet uralkodó elit tagja volt. A Sotheby's honlapján a mű eredeteként N.I. Dedov gyűjteményét jelölte meg.

A Sotheby's vasárnap közölte, hogy a Noszenko család állítja azt, hogy a festményt ellopták. "A Sotheby's el fogja adni Ajvazovszkij Este Kairóban című képét június 2-án mind a Noszenko család, mind a megbízó beleegyezésével. A család boldog, hogy eladja a festményt a Sotheby's közreműködésével, és a mi megbízónk is hozzájárul ehhez. A megbízó kilétét nem hozzák nyilvánosságra. Utóbbi 2000-ben vásárolta meg az eladásra kerülő festményt jóhiszeműen" - olvasható a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár