2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szent Koronát védelmező őrökre emlékeztek

2014. december 4. 13:09 MTI

Példás helytállásnak nevezte a Szent Korona őreinek 1944 novemberi tetteit az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Veszprémben. Lezsák Sándor a koronaőrökre emlékező beszédében azt mondta, hogy mindenki előtt minta lehet az egykori koronaőrök példás helytállása, akik azért kísérték a Szent Koronát 1944 novemberében Veszprémbe, hogy megmentsék a háború pusztításától.

Míg az újkori Európa történetében a katonai életpálya csúcsa az volt, ha valaki tagja lehetett a királyi testőrségnek, addig Magyarországon a királyi koronaőrség tagjainak járt a legtöbb tisztelet - idézte fel. A korona ugyanis "szent" volt, és míg más országokban a királynak volt koronája, addig hazánkban a Szent Koronának volt királya - fogalmazott.

Lezsák Sándor elmondta, hogy 1304-ben Ottó cseh herceg magával vitte a koronát, ezért, megerősítendő a védelmet, később az egyházi őrök mellé egyre több világi személy is került. Egy, az 1400-as évek végén született törvény pedig kizárólag világi főurakra szűkítette a koronaőrök körét. A király a korona szolgája volt, így egyedül nem nevezhetett ki koronaőrt, hanem csak az országgyűléssel együtt.

"A Szent Korona történetében benne van a magyarság története" - fogalmazott Lezsák Sándor, felidézve, hogy a korona 1978-ban került vissza Magyarországra az Egyesült Államokból, és 2001-ben került a Parlamentbe. A mai koronaőrök a magyar államiságot, a múltat és a magyarság jövőjét egyesítik - jelentette ki az Országgyűlés alelnöke. A Parlamentben, a "nemzet templomában" a Szent Korona mellett elhaladva mindig úgy érzi, hogy valaki figyeli és a nemzet szolgálatára figyelmezteti - zárta gondolatait Lezsák Sándor.

Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, a Keresztény Katonák Szövetsége és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kezdeményezésére 2010 óta minden évben megemlékeznek az 1944 végén a Szent Koronát védelmező koronaőrökről. A megemlékezés részeként ökumenikus istentiszteletet tartott Márfi Gyula katolikus érsek és Oláh Emil református tábori lelkész. Az ünnepség a koronaőrök emlékjelének megkoszorúzásával zárult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár