2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bronzkori fejedelmi sírt találtak Spanyolországban

2014. október 9. 14:38 MTI

A kontinentális Európa első politikai célokra épült palotaszerű épületének maradványaira bukkantak spanyol régészek az ország délkeleti részén, ahol egy fejedelmi sírt is feltártak minden idők leggazdagabb bronzkori temetkezési leletével az Ibériai-félszigeten.

A sírban talált ezüst diadém az egyetlen, amely ebből a korból Spanyolországban fennmaradt - adta hírül a feltárásokat végző Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) közleménye. Az egyetem régészei augusztusban folytattak ásatásokat a délkelet-spanyolországi Murcia közelében lévő La Almoyola régészeti lelőhelyen. A térség a bronzkori argar kultúra bölcsője volt Spanyolország délkeleti részén.

La Almoyola egy fennsíkon fekszik, stratégiai és kiváltságos helyzetéből adódóan mintegy hat évszázadon át - i. e. 2200-1500 között - lakott település volt. A lelőhelyet 1944-ben fedezték fel. A most megtalált leletek azt jelzik, hogy La Almoyola az argar kultúra egyik elsődleges politikai és gazdasági központja volt, és új fénybe helyezik Nyugat-Európa egyik első városi társadalmának politikai és társadalmi kapcsolatait - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A feltárások alapján arra következtetnek a szakemberek, hogy a 3800 négyzetméter területű La Almoya-fennsík sűrűn lakott volt és számos mintegy 300 négyzetméteres lakóépület emelkedett rajta, mindegyik nyolc-tizenkét helyiséggel. Kőből és habarcsból épültek, néhányat geometriai és természetes motívumú stukkó díszített, ami új felfedezést jelent az argar kultúra képzőművészeti stílusában.

Találtak a szakemberek egy 70 négyzetméternyi széles csarnokot, nagy beltéri magassággal. A terem 64 ember befogadására volt alkalmas, akik a falakon végig húzódó padokra ülhettek. A csarnokban ceremoniális kandalló is állt és egy szimbolikus pódium. Ezt a páratlan épületet politikai célokra, meghallgatásokra, kormányülésekre használták - vélik a szakemberek.

A spanyol régészek megerősítették, hogy ez az első olyan megtalált épület, amelyet kormányzati célokra építettek Nyugat-Európában, és az itt hozott döntések a térség más közösségeire is hatással voltak. Az épületben talált tárgyak fémből, kőből, csontból, textilből, agyagból készültek, és különösen jó állapotban maradtak fenn.

Az épületek alatt ötven sírra bukkantak, amelyek közül egy nagy jelentőségű. A csarnok fő fala mellett találtak rá, egy férfi és egy női tetemet rejt, mellettük mintegy harminc fémből és féldrágakőből készült temetkezési tárggyal. Ezek egyike egy ezüst diadém, amely a női tetemet övezi. Utóbbinak nagy a tudományos és örökségvédelmi értéke, mivel a térségben 130 éve talált másik négy diadém közül már egyetlen sem maradt Spanyolországban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár