2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szőlőpréssel felszerelt bizánci kori lakóhelyet tártak fel Izraelben

2014. szeptember 19. 09:48 MTI

Jelentős bizánci korból származó lakóhelyre bukkantak a régészek Jeruzsálemtől nyugatra - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csütörtökön. Különösen jó állapotban került elő egy olajprés, egy szőlőprés és egy mozaik az egykori településen, amelyet fal övezett és két részre, lakónegyedre és a termelést szolgáló épületekre tagozódott.

Néhány hete régi kövekbe ütköztek a munkagépek harmincöt kilométerre Jeruzsálemtől, a Bét Semes nevű város új lakónegyedének építésekor, és riasztották az archeológusokat. Megindultak az ásatások, amelyek a vezető régész, Irene Zilberbod szerint valószínűleg egy kolostor maradványait tárták fel a föld mélyéből.

Különösen jó állapotban került elő egy olajprés, egy szőlőprés és egy mozaik az egykori településen, amelyet fal övezett és két részre, lakónegyedre és a termelést szolgáló épületekre tagozódott. "A leletek azt mutatják, hogy a helyi lakosok bor és olívaolaj-termeléssel foglalkoztak megélhetésük érdekében" - mondta Zilberbod. Hogy nem csak saját szükségletükre termeltek, arra a korabeli majorság "ipari" részein talált, szőlő és olajbogyó felhasználását szolgáló kétszintes présház nagy méretéből következtettek.

Több lakóhelyként használt szobát is feltártak, amelyek egy részében fennmaradtak a színes mozaikpadló darabjai. Az egyik mozaikon geometriai keretben virágokkal körbevett szőlőfürtök láthatók, és két sütésre szolgáló kemencét is megtaláltak teljes nagyságában az egykori településen. Noha nem bukkantak egyértelműen vallási tárgyú leletekre, templomra vagy kultikus jellegű feliratokra, mégis megtalálhatóak a tipikus bizánci korabeli kolostor-építészet jellegzetességei.

A mozaikpadlók, az ablakok és a tetőcserepek, valamint a lakóhelyen belüli mezőgazdasági és ipari épületek együttese számos hasonló korabeli kolostorra volt jellemző. A szakember szerint valószínűleg szerzetesek lakhatták egykor a feltárt építményeket, akik a napi munkavégzés mellett imádkozással és vallási szertartásokkal is foglalkoztak. A térségben megjelenő iszlám korszak kezdetén, a hetedik század körül megszűnt a majorság tevékenysége. Új lakók foglalták el az épületeket, akik a nyomok alapján megváltoztatták, saját szükségleteikhez igazították azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár