2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arcot kap Veszprém reneszánsz püspöke

2014. szeptember 3. 16:00 MTI

Feltárták Vetési Albert sírját, a vizsgálatok célja, hogy a néhai veszprémi püspök fizikai tulajdonságairól, életviteléről, genetikai adottságairól mind többet megtudjon az utókor - mondta el az MTI-nek a felnyitást végző Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója. 

Udvarhelyi Erzsébet kiemelte: a kutatás célja az, hogy rokonsági genetikai vizsgálattal a püspök személyazonosságát igazolja, és a modern orvostudomány eszközeivel antropológiai, igazságügyi, biológiai szakértői véleményt fogalmazzon meg. Hozzátette: Veszprém reneszánsz püspökéről négydimenziós számítógépes arcrekonstrukció is készül.

A magyarországi embertani kutatások során ritkán nyílik alkalom egy nagypolitikát meghatározó középkori történeti személyiség hiteles maradványainak vizsgálatára, ugyanis a múlt századok viszontagságai, különösen a török hódoltság időszakában történt pusztítások királyaink, hadvezéreink és politikusaink sírjait nem kímélték - fogalmazott az igazgató.

Udvarhelyi Erzsébet elmondta, hogy a vizsgálatokat az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek Budapesti Orvosszakértői Intézetében Susa Éva főigazgató végzi, a grafikai arcrekonstrukciót pedig Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia Rajzi és Geometria Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára készíti. Közölte: a tudományos eredményeket és a rajzokat a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény állandó kiállításán mutatja majd be a nagyközönségnek.

Vetési Albert veszprémi püspök, a Kaplony nembeli Vetési család sarja, Hunyadi János titkára, Mátyás király vezető diplomatája volt. A veszprémi püspökség a középkorban Vetési Albert (1458-1486) idején élte fénykorát. A püspök jelentős vörösmárvány építményekkel gazdagította a Szent György-kápolna belső tereit, melyek a magyarországi reneszánsz művészet legjelentősebb darabjai - foglalta össze az igazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár