2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cápavadászok használták a perui templomot

2014. július 24. 08:59

Régészek Peru északi részén egy több mint 3 ezer éves, a cápavadászatok előtti vallási rituálék helyszíneként szolgáló templom maradványait tárták el.

A templom romjait a Pampas Gramalote-i lelőhelyen, Trujillól északra, az északnyugat-perui Huanchaco mellett, a La Libertad régióban fedezték fel perui archeológusok. A régészek szerint Pampas Gramalote lakói már i.e. 1500 körül használták a templomot, amelynek falai között vallási rituálékat végeztek, mielőtt kimentek volna a tengerre.

Az imahely három helyiségét folyosó kötötte össze. Találtak három gyermekcsontvázat is, őket - hasonlóan a későbbi kultúrák gyakorlatához - minden bizonnyal feláldozták isteneiknek. Egy tűzrakás maradványait is feltárták; itt a jelek szerint hosszan, akár éveken át loboghatott tűz, amelyre a helyi halászok vigyáztak. A régészek emlékeztetnek: számos ilyen, templomokban kialakított gödröt fedeztek fel a korai civilizációk idejéből, köztük az ötezer éves El Paraisónál.

Gabriel Prieto, az amerikai Yale doktorandusza úgy véli, hogy a falu összes lakója halászattal foglalkozott, néhányan pedig vallási tevékenységet folytathattak. "Úgy gondoljuk, hogy Gramalote-ben még nem voltak hivatásos papok - mint például évszázadokkal később a Huaca de la Lunánál -, igaz, ekkor egy lassú változás bontakozhatott ki" - fogalmazott a régészhallgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár