2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szekerekkel temetkeztek a bronzkori Grúziában

2014. június 26. 13:06

Arannyal és szekerekkel temették el azt az előkelőt, akinek 4000 éves sírját Kelet-Grúziában tárták fel grúz régészek.

A kora bronzkori kurgán valószínűleg egy előkelő számára épült, aki mellé számos kincset, köztük két, négykerekű szekeret temettek - magyarázta Zurab Makharadze, a Grúz Nemzeti Múzeum régésze.

A gazdag sírmellékletben vadgyümölcsök, díszes agyag- és fatálak, kovakőeszközök, obszidián nyílhegyek, bőrök, szövetek, egy egyedülálló fa karosszék, kalcedon és borostyánkő, illetve 23 aranykincs volt. "A halomsírba két, jó állapotban megmaradt négykerekű kocsit helyeztek, amelyeket szépen kidolgoztak" - fejtette ki Makharadze.

A még 2012-ben feltárt sírt valószínűleg még az ókorban dúlták fel a sírrablók, így egyelőre csak azt sikerült megállapítaniuk a kutatóknak, hogy a temetkezési helyen egykoron hét ember aludta örök álmát. "Egyikőjük volt a vezető, a többiek valószínűleg családtagjai, feláldozott szolgálók vagy rabszolgák" - magyarázta Makharadze.

A szakember szerint a temetkezés a ló domesztikálásának ideje előtti korra datálható - állatcsontokat nem találtak a sírban, így valószínűleg ökrök húzhatták a kocsit. Az időszámításunk előtti 3. évezred második feléből több gazdag sírmelléklettel rendelkező kurgán is ismert a Kaukázus déli részéről - tette hozzá.

Az eurázsiai sztyeppék nomád népei és a dél-kaukázusi földművelő közösségek közötti kapcsolatfelvétellel magyarázható, hogy az előkelők sírjait az idők során díszíteni kezdték. Emiatt érdekes a kurgánterületen talált díszes karosszék is. "A szék az erő megtestesítését szolgálta - azért temették el, hogy a hatalmat szimbolizálják vele" - vélekedett Makharadze. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár