2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért fedik rézmaszkok a szibériai múmiák arcát?

2014. április 17. 13:00

Az orosz szakemberek folytatják a kutatásokat azon a szibériai lelőhelyen, ahol korábban rézmaszkban eltemetett múmiákat tártak fel.

A közel ezeréves múmiákat még 1997-ben, 29 kilométerre az Északi sarkkörtől, egy szibériai temetőben, Zeleniy Yar mellett találták meg. Akkor összesen 34 sír került elő, benne hét felnőtt férfi, három fiú csecsemő és egy lánygyermek maradványaival.

Öt múmia arcát rézmaszk fedte, míg testüket rénszarvas-, hód-, rozsomák- és medveprémbe csavarták. A legjobb állapotban megőrződött múmia egy vörös hajú férfié volt, akit faszarkofágban temettek el; testét mellkasától a lábáig rézlemezek borították, s vasszekercét, szőrmét, illetve egy medvét ábrázoló bronzcsatot helyeztek mellé - magyarázta Natalia Fjodorova, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója.

A lelőhely homokos, s nem állandóan fagyott; a kutatók feltételezése szerint az elhunytak véletlenül, a hőmérséklet csökkenése következtében mumifikálódtak, de az oxidálódást a réz is megakadályozhatta. A feltárásokat 2002-ben a helyiek tiltakozása miatt meg kellett szakítani, ugyanis egyesek attól tartottak, hogy régészek munkájukkal háborítják az eltávozottak lelkét.

További képek galériánkban

Érdekes módon a múmiák lábai mind a közeli Gorny Poluy folyó irányába mutattak, aminek a régészek vallási jelentőséget tulajdonítanak. A koponyákat vélhetően röviddel a temetkezés után összetörték, hogy "védjék az elhunytat a testéből kiáramló titokzatos szellemektől" - fogalmazott Fjodorova, aki szerint ilyen temetkezési rítussal korábban sehol a világon nem találkoztak. 

Az orosz szakemberek Perzsiából származó, 10-11. századi bronztálakat, az egyik férfi múmiánál harci kést, ezüst medált és egy bronzból készült madárfigurát találtak. Az egyik temetkezés korát a fagyűrűk vizsgálata nyomán 1282-re datálták, a többi múmiát ennél valamivel idősebbnek gondolják. A kutatók - olvasható a Siberian Times beszámolójában - további elemzéseket - köztük genetikai vizsgálatokat - terveznek a leleteken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár