2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boldoggá avathatják az egykori munkáslányt

2014. március 31. 10:40 MTI

Több százan imádkoztak Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért szombaton a sírjánál és vértanúságának helyszínén, a Veszprém megyei Litéren. Az egykori munkáslány 1945-ben szovjet katonák támadásakor társnői védelmében áldozta fel életét.

A temetőből Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével a megemlékezők imádkozva a település iskolájának udvarára vonultak, ahol Bódi Mária Magdolnát annak idején egy szovjet katona lelőtte, miután a fiatal lány ellenállt a támadásának.

Az ünnepség itt a vértanú munkáslány szobrának megkoszorúzásával, irodalmi műsorral, majd szentmisével folytatódott. A szentmisén részt vett Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök, valamint Seregély István nyugalmazott egri érsek is.

Szécsi Ferenc plébános az MTI-nek azt mondta: hamarosan lezárul a vértanú boldoggá avatási eljárásának egyházmegyei szakasza. Amint ez megtörténik, a dokumentumokat Márfi Gyula érsek viszi el Rómába. Bódi Mária Magdolna boldoggá avatását még Mindszenty József veszprémi püspökként kezdte el 1945-ben, ám a dokumentációk ismeretlen okok miatt nem jutottak el Rómába.

Bódi Mária Magdolna 1921-ben született Szigligeten, Litéren nőtt fel, családjában nem kapott vallásos nevelést, de az iskolai hittanórák hatására korán vallásossá vált. Nagyon szerette a kisgyerekeket, nagyra becsülte az anyaságot, mégsem a házasságot választotta. Bár apáca nem lehetett, mivel a szülei nem házasodtak össze, húszévesen első zárt lelkigyakorlatán kellő megfontolás után 1941-ben szüzességi fogadalmat tett. 1942-ben kongreganistává avatták. A balatonfűzfői Nitrokémia gyár munkásaként dolgozott, emellett gyerekeket nevelt vallásos életre, a háború alatt a nőknek ápolónői tanfolyamot szervezett, amit maga is elvégzett.

A településen ma is nagy kultusza van Bódi Mária Magdolnának, élő hagyományként ápolják emlékét - monda Szécsi Ferenc. Hozzátette: az egykori munkáslány példamutató életének híre a határokon túlra is eljutott, s az évenként megrendezett megemlékezésekre Németországból és az Egyesült Államokból is érkeznek hívek, hogy együtt idézzék fel Bódi Mária Magdolna emlékét és imádkozzanak boldoggá avatásáért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár