2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem tudni, hány fel nem robbant bomba van Szerbiában 

2013. december 9. 13:08 MTI

A szerb fővárosban az 1999-es NATO-bombázás után csak egyetlen, 900 kilogrammos bomba maradt a földben, amely nem robbant fel, azt azonban sem a rendőrség, sem a katonaság nem tudja, hogy a 20. század más háborúiból mennyi fel nem robbant lövedék maradt Szerbia egész területén.

A Belgrádban talált több mint egytonnás, második világháborúból fennmaradt bomba megtalálása után a szerb média hétfőn összesítést közölt a fel nem robban lövedékek feltételezett számáról és helyéről.
Bratislav Rancic, a szerbiai belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője a 24 Sata című honlapnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a szerb fővárosban biztosan van még a szombaton talált bombához hasonló második világháborús lövedék, pontos adatokkal azonban senki nem rendelkezik.

Szerbia-szerte legalább 150 olyan helyszín van, ahol vélhetően fel nem robbant bomba található. Nem minden esetben beszélhetünk azonban több száz kilogrammos robbanószerkezetekről. Obrenovácon, a volt német lőszerraktár helyén - amelyet 1944-ben romboltak le - még ma is sok kisebb bomba található - magyarázta Rancic. Hozzátette, hogy különös veszélyt jelentenek a Dunában elsüllyedt német hajók is. Közülük négyben biztosan található fel nem robbant akna és lőszer. Újvidéken viszont vélhetően éppen a NATO-bombázásokból maradt még körülbelül 50 fel nem robbant eszköz. A Duna számos olyan robbanószerkezetet rejt, amelyeket a hidak rombolásakor dobtak le. 

Évente körülbelül 3 ezer robbanószerkezetet találnak Szerbiában. A leggyakrabban kézigránátokat, puskagránátokat vagy aknavetőgránátokat, amelyeket a harctérről vittek haza az emberek, majd eldobáltak - magyarázta Rancic. Tavaly azonban az átlagosnál mintegy háromszor többet, tízezer lövedéket hatástalanították a tűzszerészek.

A szerbiai köztelevízió információi szerint az ország nyolcvanezer négyzetkilométerén találhatók még mindig kazettás bombák, főleg Szerbia déli részén. Ezek felszedésére gyakran gyűjtenek adományokat, mert a katonaságnak nincs rá pénze. Egy nagyobb bomba eltávolítása akár 250 ezer euróba (75 millió forint) is kerülhet.

Momcilo Pavlovic történész szerint a szerb főváros teljes területén biztosan vannak még második világháborús bombák, mert a németek célja a város teljes elpusztítása volt, s ezért nem csak a katonai létesítményeket célozták meg. A NATO viszont 1999-ben inkább a külvárosi területekre és a harcászati szempontból jelentős célpontokra mért csapást.

A legtöbb bomba építkezési területen kerül elő. A törvényi előírások szerint minden építkezés előtt meg kellene vizsgálni a terepet, viszont nem szabnak ki büntetést, ha ezt az építtető nem végzi el, így sokszor a véletlenen múlik, hogy rábukkannak egy-egy robbanószerkezetre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár