2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az atombunker leplezésére épülhetett a prágai hotel

2013. november 29. 14:37 MTI

Hidegháborús múzeum nyílt pénteken a prágai Vencel téren álló Jalta szálloda alatt, egy hajdani atombiztos, csehszlovák állami vezetők számára épült bunkerben.

A kétszintes, tartalék energiaforrással, különleges víztárolóval, műtővel is ellátott atombunkert körülbelül 150 személy számára tervezték. Berendezése nem maradt fenn, a szállodának a múzeum kialakításában a Csehszlovák Fegyveres Erők nevű civil szervezet segített, saját gyűjteményükből biztosították a korabeli katonai felszereléseket - tette közzé a cseh CTK hírügynökség.

A látogatók megnézhetik az egykori csehszlovák határőrök szobáinak mintájára berendezett helyiséget, a műtőt, a lehallgató és egyéb kommunikációs készülékeket, olvashatnak a vasfüggönyről. Megnézhetik azokat a szobákat is, ahonnan a bunker ellátását irányították. Innen hallgatták le a csehszlovák titkosszolgálat emberei a szálloda vendégeinek telefonjait is. Köztük volt az NSZK nagykövetsége, amelynek az 1970-es években a Jalta hotel adott otthont.

Háborús konfliktus esetén ebben a hotelben lett volna a Varsói Szerződés vezetőinek főhadiszállása, ezért is építették éppen a szálloda alá az óvóhelyet. A titkos polgári védelmi óvóhelyek hálózatából csak 1998-ban, a szálloda tulajdonosváltásakor törölték. Azt is beszélték, hogy az épületet valójában a bunker leplezésére emelték - olvasható a szálloda honlapján. A múzeumot a szálloda építésének 55. évfordulóján adták át. A hajdani atombunker páros héten kedden és csütörtökön, páratlan héten hétfőn és szerdán este látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár