2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Gázt Napóleonnak!

2003. február 7. 12:06

Egy a BBC-n most bemutatott brit dokumentumfilm állítása szerint Sir Thomas Cochrane, skót tengerész több mint száz évvel a mustárgáz első világháborús alkalmazása előtt, már a 19. század elején felvetette mérges gázok bevetésének ötletét. Persze ki más, mint Napóleon ellen.

Sir Thomas Cochrane
A skóciai Lanarkshire-ben született Sir Thomas Cochrane, akit egyébként Napóleon a „tengerek farkasának” nevezett, titkos tervet dolgozott ki a napóleoni háborúk minél előbbi győzedelmes befejezéséhez. Amint az a BBC-n vetített dokumentumfilmben elhangzott, elképzelései szerint a francia kikötőkbe súlyosan mérgező kéndioxid felhőket juttattak volna. A HMS Speedy kapitányát joggal rettegték a franciák.

A feltaláló tisztában volt a szer hatásaival: a kéndioxid a levegő víztartalmával kénessavvá alakul át. Ha nagy mennyiségben található a levegőben, akkor az eső vagy a hó savassá válik. A Brit Admiralitás attól tartott, hogy a franciák ugyanezt a gázosítást fogják majd alkalmazni brit katonákon, ezért Sir Cochrane újítását elvetették.

A 6 láb és 5 hüvelyk (kb: 195cm) magas, vörös hajú skót 1805-ben, néhány hónappal a trafalgari csata előtt állt elő találmányával, amelyről a kormánynak dokumentumokat is előterjesztett.

Ahogy azt Andrew Lambert, a londoni King’s College történésze is elmondta, az admiralitás és a kormány elég szkeptikusan reagált az új módszerre, és eleinte nem hitt abban, hogy valaha is működőképessé tehetik. Később Michael Farraday elhitette velük, hogy a skót lord módszere kivitelezhető, ekkor azonban a már említett humánus elvekre hivatkoztak, és félve attól, hogy az ellenség valóban kisajátíthatja e szörnyű technikát, végleg visszautasították a Tengerek Farkasát.

Cochrane-től azonban nem csak a franciák rettegtek. Dundonald leendő earljeként bekerülve az angol parlamentbe, minden energiáját annak szentelte, hogy kiirtsa az angol haditengerészetben elharapódzott korrupciót. Végül mégis ő került rács mögé. Addig-addig kereste a bajt, míg egy nevetséges tőzsdei befektetés kapcsán ráfogták és bizonyították, hogy csalt. Egy év fogházat, 1000 font büntetést, és két órás pellengérre állítást kapott.

1818-ban búcsút vett az angol parlamenttől, de a szigetországtól is. Dél-Amerikai kormányok szolgálatába állva kamatoztatta hajóskapitányi képességeit, de részt vett Görögország függetlenségének a kivívásában is.

1831-ben – apja halálával – ő lett Dundonald 10. Earlje, és az uralkodó, VI. Vilmos azonnal tisztázta is őt az 1814-es tőzsdei csalás vádja alól. Sir Cochrane élete hátralévő részére admirálisként a Királyi Haditengerészethez került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár