2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négyszáz éves adósság megfizetését követelik Spanyolországtól

2012. augusztus 6. 10:38 MTI

Miközben Spanyolország mély gazdasági válságba süllyed, egy lengyel parlamenti képviselő 235 millió zlotys (57,4 millió euró, azaz közel 16 milliárd forint) értékű adósság megfizetését követeli, amelyről még a XVI. században kötötték meg a szerződést.

II. Fülöp spanyol király (1527-1598) 430 ezer aranydukátot vett kölcsön a lengyel királynétól, az olasz származású Bona Sforzától (1494-1557), hogy fedezni tudja a Nápolyért folytatott spanyol-francia háború költségeit. A kölcsönt azóta sem fizették vissza teljes egészében.

A 28 éves Marek Poznanski, a kezdeményező baloldali Palikot Mozgalom képviselője hivatalos kérelemmel fordult a lengyel külügyminisztériumhoz, amelynek tanulmányoznia kell a kérdést. A képviselő honlapja szerint egy korabeli aranydukát súlya 3,5 gramm. Az arany jelenlegi árán számolva a kölcsön összege 57,4 millió euró, kamatok nélkül.

Lengyelország, amely a XVIII. században megpróbálta behajtani az adósságot, csupán a kölcsönadott összeg 10 százalékát kapta vissza. Történészek szerint Bona Sforzát, aki az olaszországi Bariban halt meg száműzetésben, II. Fülöp mérgeztette meg, mert nem akarta visszafizetni a kölcsönt.

A "nápolyi pénzek" kifejezés a régi lengyel nyelvben akárcsak a franciában "az orosz kölcsön" közmondásszerűvé vált, és a behajthatatlan kinnlevőségre használták. A lengyel média által idézett jogászok szkeptikusan nyilatkoztak az adósság visszafizetését illetően, tekintettel az az azóta eltelt időre és a két országban bekövetkezett változásokra.

A lengyel képviselő arra hivatkozott, hogy Spanyolország nemrégiben 17 tonnányi, 500 ezer darab arany és ezüstpénzből álló kincset kapott vissza. A kincs, amelyet a hajóroncsok feltárásával foglalkozó Odyssey amerikai cég talált meg egy 1804-ben elsüllyedt spanyol hajóban, a céggel folytatott ötéves jogi vita után tért vissza Spanyolországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár