2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Videón a kétszáz éve elsüllyedt amerikai hajó roncsa

2012. május 25. 11:34

Amerikai tudósok a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) munkatársaival együtt távirányítással működtetett vízijárművet bocsátottak a tengerfenékre a Mexikói-öbölben, ahol egy 19. században elsüllyedt hajó roncsát fedezték fel. A csodaszép képsorokat egyszerre kétezren követhették nyomon az interneten.

A hajó fatörzsét azóta már elnyűtte az idő vasfoga, de a kamerák csodálatos nagyfelbontású képeket rögzítettek a törzset megvédő rézötvözetről. A képeken jól kivehető a vasmacska, valamint több lelet is, így ágyúk, kerámiák, fegyverek, üvegek, illetve egy ritkaságnak számító hajókályha – ez egyébként a második olyan kályha, amely előkerült az öböl területén.

A hajó neve egyelőre nem ismert. A kerámiatányérok szélén látható zöld mintákból és a rézbevonatból arra lehet következtetni, hogy a hajót valamikor a 19. század első felében bocsátották vízre. Egy igen turbulens időszakban: ekkor zajlott ugyanis az 1812-es angol-amerikai háború, a mexikói függetlenségi háború és a texasi forradalom is – mindegyik konfliktusban közös, hogy igen sokszor került sor tengeri ütközetre. A fedélzeten talált muskéta és ágyú egyértelműen azt jelzi, hogy a hajó hadicselekményben vett részt.

A hajó roncsát 1200 méter mélyen, körülbelül 300 kilométerre az Egyesült Államok partjaitól fedezték fel. A terület eddig fehér foltnak számított a víz alatti régészek számára, akiknek csak azt követően került a látóterükbe a roncs feltételezett helye, hogy az olaj és gáz után kutakodó olajcég, a Shell átfésülte a területet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár