2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tagadta a Buback elleni merényletben való részvételét az egykori RAF-tag

2012. május 14. 13:10 MTI

Tagadta a Siegfried Buback egykori nyugatnémet szövetségi főügyész elleni 1977-es merényletben való bármilyen részvételét Verena Becker, az azóta feloszlott, hírhedt szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) volt tagja.

"1977. májusi letartóztatásomig soha nem jártam Karlsruhéban" - vallotta Becker hétfőn a stuttgarti tartományi felsőbíróság előtt. Szavai szerint a merénylet tervezésében sem vett részt, a merénylet elkövetésekor pedig a Közel-Keleten tartózkodott, s onnan csak egy nappal a gyilkosság után tért vissza Európába.

Becker azt mondta, hogy már a RAF-terroristák egyik 1976-os találkozóján szóba került egy Buback elleni esetleges merénylet. Őt azonban sem a kommandó tagjaként, sem az előkészületek során nem vették számításba. Az 59 éves terroristanőt azzal vádolják, hogy része volt a Buback és két kísérője ellen 1977. április 7-én Karlsruhéban elkövetett gyilkosságban. A vádak szerint mérvadó szerepe volt a merényletről hozott döntésben és annak szervezésében egyaránt.

Becker most először tett vallomást a másfél éve zajló perben. Michael Buback magánvádló, az áldozat fia őt tartja a halálos lövés leadójának. Az eljárás során azonban eddig nem merült fel semmilyen értékelhető új szempont a gyilkosságot illetően. Korábban egy szemtanú azt állította, hogy a főügyész Mercedese mellé kanyarodó motorkerékpáron, amelyről a lövéseket leadták, egy filigrán nő ült a vezető mögött. A motort pár nappal később megtalálták, a lőfegyvert azonban nem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár