2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

MacArthur és a politika

2012. április 11. 17:54

61 évvel ezelőtt ezen a napon Harry S. Truman amerikai elnök áthidalhatatlan politikai nézeteltérések miatt felmentette Douglas MacArthur tábornokot, a koreai háborúban bevetett amerikai haderő főparancsnokát. A döntés a világ közvéleményét is meglepte.

Az 1880-ban Arthur MacArthur tábornok fiaként született Douglas MacArtur a katonai akadémia elvégzése után került az Egyesült Államok hadseregének gyalogságához 1903-ban. Az I. világháborúban a dandártábornoki fokozatig jutott, majd 1930-ban nevezték ki tábornokká, ahonnan 1937-ben nyugállományba vonult. A II. világháborúban ismét tábornoki címet visel, s jelen van a japánokkal történő fegyverszünet aláírásakor is. A több tucat kitüntetéssel büszkélkedhető MacArthur tevékenyen részt vett a koreai háború amerikai katonai vezetésében is.

1951. április 11-én azonban Harry S. Truman amerikai elnök áthidalhatatlan politikai nézeteltérések miatt felmentette Douglas MacArthur tábornokot, a koreai háborúban bevetett amerikai haderő főparancsnokát. Ez a világ közvéleményét meglepő személycsere abból fakadt, hogy MacArthur a hivatalos amerikai politikától eltérő célokat követett a koreai háborúban. A tábornok amellett szállt síkra, hogy a háborút terjesszék ki Kínára és sürgette Észak-Korea kínai utánpótlási bázisának a bombázását, szükség esetén akár atombombákkal is. Truman viszont tárgyalásokat kívánt a 38. szélességi foknál meghúzott fegyverszüneti vonal, az azóta is fennálló határ elfogadásáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár