2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazaszállítják a Karadjordjevicek maradványait

2012. március 23. 14:28 MTI

A Karadjordjevic-dinasztia külföldön nyugvó tagjainak exhumálásáról és földi maradványaik szerbiai újratemetéséről hozott döntést csütörtöki ülésén a szerb kormány.

Az ebből a célból megalakult szervezőbizottság élén Boris Tadic szerb köztársasági elnök áll. A hírt a kormány ülése után Srdjan Sreckovic vallásügyi és a diaszpórában élő szerbek ügyeivel foglalkozó miniszter jelentette be.

A szervezőbizottság tagjai között lesznek a kormány, a szerb pravoszláv egyház, a szerb tudományos és művészeti akadémia és a koronatanács tagjai, továbbá történészek is. A miniszter szerint a kormány ezzel az elhatározásával helyre kívánja hozni a történelmi igazságtalanságokat és véget szeretne vetni az ideológiai vitáknak.

"A döntés jelentőségét növeli, hogy hazahozzák Szerbia két egykori államfőjének, II. Karadjordjevic Péternek és Pál hercegnek a hamvait is, de hazakerülnek Mária királyné, Olga hercegnő és az ifjú Nikola herceg földi maradványai is"- hangsúlyozta Sreckovic miniszter.

A Karadjordjevic-dinasztia tagjai Nagy Britanniában, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Svájcban vannak eltemetve. Valamennyiüket az oplenaci Szent György templom családi kriptájában helyezik örök nyugalomra. Sreckovic hangsúlyozta, hogy hazaszállításuk és újratemetésük a nemzeti megbékélést szolgálja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár