2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átszervezés előtt a megyei levéltári hálózat

2011. december 12. 14:53 MTI

Egy középszintű közgyűjteményi igazgatási szerv létrehozását szorgalmazták a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) keretein belül levéltári szervezetek vezetői hétfőn annak érdekében, hogy a megyei levéltárak szakmai és gazdasági irányítása egy kézbe kerüljön.

Az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa (ÖLT) és a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) által szervezett, Levéltárak a nemzeti kultúra és tudomány szolgálatában című budapesti konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Tilcsik György, az ÖLT és Tyekvicska Árpád, az MLE elnöke emlékeztetett: a magyar közigazgatás árszervezésekor a megyei közgyűjtemények finanszírozása a megyei kormányhivatalok mellett működő intézményfenntartó központokhoz kerül január 1-től.

"Jelenleg egy közigazgatási reform zajlik, de nem látjuk, hogy ebben milyen szerepet szánnak a levéltáraknak" - jegyezte meg Tyekvicska Árpád, hozzátéve: véleménye szerint a levéltárak közigazgatási feladatai mellett nem szabad háttérbe szorulnia a szolgáltató szerepnek sem.

A két szakmai szervezet vezetője abban bízik, hogy áprilisra létrejön a NEFMI-n belül egy középszintű intézményfenntartó központ, amely átvenné a megyei levéltárak, könyvtárak és múzeumok irányítását. Ennek a szervezetnek a megalakításával egy kézbe kerülhetne a megyei közgyűjtemények szakmai és gazdasági irányítása - szóltak a létrehozandó új struktúra legfőbb előnyéről.

Tilcsik György a megyei levéltárak 2012-es költségvetéséről szólva közölte: jelenleg az állami büdzsé újratervezése folyik és csak ennek befejeztével dől el, mennyi pénzzel számolhatnak az intézmények. Tyekvicska Árpád felidézte, a megyei levéltári rendszer 2005 óta "nagy veszteségeket" volt kénytelen elszenvedni, költségvetésének és munkatársainak negyedét elveszítette. Közben az ellátandó feladatok köre csak bővült, így a megyei levéltári rendszer már most működőképessége határán áll, abból nem lehet további forrásokat kivonni a szakmai munka veszélyeztetése nélkül - figyelmeztetett.

Mint Tilcsik György hozzátette, mindeközben fejlesztések lennének szükségesek, hiszen például az egyre fontosabb elektronikus iratkezelés speciális felkészültséget igényel. A levéltári szervezetek vezetői kifejezték reményüket, hogy jövőre új levéltári törvény születik, melynek megalkotói tekintettel lesznek a levéltárak fontosságára a nemzeti kultúra megőrzésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár