2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromszáz évet "öregedett" a győri Vaskakas-ház

2011. október 31. 15:04 MTI

Az eddig feltételezettnél legalább háromszáz évvel idősebb Győr egyik látványossága, a Vaskakas-ház - közölte az épület átalakításában résztvevő egyik építész.

Józsa Ágota elmondta: eddig azt feltételezték, hogy a ház egyetlen etapban, 1840 körül épült, ezzel szemben a most folyó átalakításokat megelőző kutatások során szembesültek azzal, hogy már 1561-ből vannak utalások erre az épületre. Ezek szerint az 1537-től négy évtizeden át folyt várerődítési munkálatok részeként alakították itt ki a tábori rendész házát börtönnel, kápolnával.

Az egykori késő reneszánsz épületből egyetlen faldarab maradt meg. A következő bővítés a 18. század közepén történt, ekkor boltokat toldottak az utcafronthoz, majd néhány évtizeddel később - 1790 és 1792 között - emeletet húztak az épületre. Ez a szint azonban teljesen elüt az alsótól: boltozatok közepe fölé helyeztek főfalakat, ami az utókort meglehetősen bonyolult statikai megoldások alkalmazására készteti - jegyezte meg a szakember.

Józsa Ágota közlése szerint - jelzett téglák hiányában - ma már nem állapítható meg, hogy a következő fél évszázadban mikor került még egy szint az épületre, amely ekkor már nem a hadsereg, hanem egymást váltó polgárcsaládok tulajdona volt, majd egyikük 1924-ben a városnak adta el a házat. Ezt követően alakítottak ki először bérlakásokat az épületben.

A szakember megjegyezte: a harmincas években felvetődött, hogy vármúzeumot alakítanak ki itt, de a turisztikai hasznosítás terv - jelentős módosulással - végül egy étteremben öltött testet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár