2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Stonehenge építőinek sírját

2011. szeptember 5. 11:32 BBC News

Walesben, a Stonehenge-hez felhasznált sziklák eredeti helyén, a kőbánya mellett találhatták meg az építők sírját.

A Preseli Hills-nél levő Carn Menyn volt az a hely, ahonnan i.e. 2300-ban a köveket kibányászták és elszállították a körépítmény majdani területére. Az itt talált szerves anyagokon radiokarbonos vizsgálatokat fognak végezni, bár a szakemberek úgy gondolják, hogy már minden egyes maradványt eltávolítottak – ennek ellenére a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a felfedezés megerősíti a két helyszín között feltételezett kapcsolatot.

A Stonehenge párban levő, első hullámban érkező kövei közvetlen építészeti kapcsolatot teremtenek az angliai Wiltshire és a walesi helyszín között. Az itt levő sírt – amely tulajdonképpen egy kisebb kőhalom – a kör alakú formára építették rá.

A Carn Menyn és Stonehenge közötti kapcsolatra először Herbert Thomas mutatott rá 1923-ban. Ezt 2008-ban sikerült megerősíteni, amikor 50 év óta először engedélyeztek ásatásokat a körépítményen belül. A hatalmas szikladarabokat Walesből szállították a 240 kilométerre levő Wiltshire-be, hogy aztán felépítsék Nagy-Britannia legismertebb prehisztorikus építményét.

A Carn Menyn-projektet két régész, Geoff Wainwright és Timothy Darvill vezeti, akik jelenleg a kőbánya melletti, erősen hiányos sírnál végeznek feltáró ásatásokat. Mivel a sírt szinte teljesen kirabolták, a szakemberek a külső körnél kezdtek ásni. A területen több forrás is található, ami valószínűleg a prehisztorikus korban elterjedt rituális gyógyítással hozható összefüggésbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár