2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ír király lehetett a háromezer éves mocsári múmia

2011. augusztus 19. 17:10

Az ír Nemzeti Múzeum munkatársainak feltételezése szerint király lehetett az a Laois megyében felfedezett múmia, amely áldozatként került a mocsárba.

A testen több vágás is látható, ami azt sugallja, hogy a férfit rituális gyilkosság során áldozhatták fel. Az elméletről a téma egyik szakértője, Ned Kelly beszélt a The Journal című ír lapnak. „Az ír királyokat régen néhány év után ’kicserélték’: a régi királyt az új uralkodó érkeztével feláldozták, ami a vallási hiedelmükkel hozható összefüggésbe (napisten-földisten).

Eszerint a király a korlátlan uralommal, azaz a földdel egyenlő. Az istennő mindeközben folyamatosan öregszik, így idővel olyan társra lesz szüksége, akivel visszatérhet fiatalsága és szépsége. Így amikor az öreg királyt megölték, helyére egy fiatalabb került” – magyarázta Kelly.

Az a tőzegmocsár, ahonnan a múmia előkerült, különös jelentőséggel bír a kutatók számára, mivel az két egykori ír királyság határán helyezkedik el. Csak egy alaposabb analízis után állapítható meg az elhunyt társadalmi státusa és életének körülményei – például a gyomrában található utolsó ételmaradványok alapján.

A szakértők figyelmét most a test mellbimbói kötik le. Az uralkodó mellbimbóinak megcsókolása vagy szívása a behódolás jele volt. Ha a kutatók találnak valamilyen jelet az eltávolításra, akkor bizton kijelenthető, hogy az illető egykoron király volt.

Miután a helyszínen megvizsgálták a leletet, a szakértők azt feltételezték, hogy egy női maradvánnyal van dolguk, amelynek törzsét elválasztották a végtagjaitól. Amikor kiemelték a mocsárból, s átszállították a múzeumba, csak akkor vették észre, hogy amit bőrzsáknak hittek, az valójában az illető törzse volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár