2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turistaroham Rómában

2011. július 25. 16:36 MTI

Pozitív mérleggel zárta az idei első félévet Róma idegenforgalma: az elmúlt év első félévéhez képest egy millióval több turista érkezett az olasz fővárosba, a főpolgármester a szolgáltatások minőségének javításával magyarázta a látogatók számának emelkedését.

Rekordnak nevezte Róma idegenforgalmát Gianni Alemanno főpolgármester az Örök Városba érkező turizmusról tartott sajtótájékoztatón. Rómában júniusban 9,46 százalékkal több olasz és külföldi vendég szállt meg 2010 júniusához képest.

Az idei év első hat hónapjában 9,61 százalékkal erősödött az idegenforgalom tavalyi hasonló időszakhoz képest. "Optimisták és lelkesek vagyunk: a számuk maguktól beszélnek. Egy millió turistával több érkezett az első félévben, ami azt jelenti, hogy júliusig tizenegy millió feletti volt a turisták száma Rómában és a nyárnak még nincs vége" - hangsúlyozta Mauro Cutrufo, a római önkormányzat idegenforgalmi felelőse.

A turisták áradatát az oroszok vezetik, akik tavalyhoz képest 18 százalékkal érkeztek többen. Utánuk a brazilok (+ 20 százalékkal), franciák és kínaiak (+14 százalékkal), amerikaiak és kanadaiak (+13 százalékkal), spanyolok és mexikóiak (+12 százalékkal) következnek. Véget ért a 2008-2009 közötti krízis, kitűzött célunk az, hogy az európai városok között Róma váljék az első számú célállomássá - hangoztatta Gianni Alemanno. Nem csökkentette a turizmust a Rómában januártól megemelt idegenforgalmi adó sem.

A szakemberek a megnövekedett látogatói létszámot a kínált szolgáltatásokkal magyarázták. Példaként említették az Omnia Vatican & Rome nevű kezdeményezést. A Róma és Vatikán Állam közötti megállapodással született turistakártya - felnőtteknek 85 euróért, gyekekeknek 55 euróért - belépést ad a Vatikáni Múzeumba, két római önkormányzati múzeumba (a leglátogatottabb Capitoliumi Múzeumba és a Colosseumba) több nyelvű audió-városvezetéssel. Egyre sikeresebb a turismoroma.it honlap és a Tourist Angels - szolgálat, mely az olasz főváros több pontján ad információkat a turistáknak.

A város vezetői nem feledkeztek megemlíteni azt sem, hogy Róma szépsége és műemlékei is hozzájárulnak a milliós látogatószámhoz. Tavaly az olaszországi turizmus forgalma elérte a 150 milliárd eurót, ami a GDP 12 százalékának felel meg és két és fél millió munkahelyet jelent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár