2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti felfedezéseket hozott az olajkatasztrófa

2011. július 25. 09:13

Ellentmondásos módon fellendítette a louisanai régészeti kutatásokat az olajszennyeződések fokozatos eltávolítása, ugyanis a takarítócsapatokhoz társuló régészek számos leletet és lelőhelyet találtak.

A 2010 áprilisában bekövetkezett olajkatasztrófa maradványai takarítása közben számos leletre találtak a British Petroleum olajtársaság által alkalmazott régészek. A felszínre hozott emberi és állati csontok, cserépdarabok és kezdetleges fegyverek az 1300 évvel ezelőtti őslakosok településeiről tanúskodnak.

A régészek a tisztítócsapatokkal most a felszínre került leletek azonosításán dolgoznak. Az archeológusok eddig több, mint száz helyszínen jártak, a megtalált tárgyakat laboratóriumokba küldték, ahol azokon radiokarbonos és egyéb vizsgálatokat végeznek; mindeddig nem volt ilyen méretű kiterjedt feltárás Louisana partvidékén. A tudósok szerint nem lehettek volna gyors felfedezések és a pénzt sem kaptak volna ilyen hamar az olajkatasztrófa nélkül. "Úttörő régészeti munka zajlik" - nyilatkozta Larry Murphy vezető archeológus, hiszen a louisanai őslakosok történetét eddig sosem kutatták még ilyen mértékben.

Néhány tárgyat beszennyezett az olaj, ami nehézséget jelent a radiokarbonos vizsgálat során. Charles McGimsey, Louisana állam archeológusa szerint a szennyeződés teljes nagysága nem ismert, de ő személy szerint nem számít katasztrofális mértékre. McGimsey szeretné a lelőhelyeket alaposabban feltérképezni, és ásatásokat folytatni ott, ahol ez lehetséges.

Az olajszennyeződés eltakarításával kapcsolatos kötelezettségei okán a BP fedezi a leletek laboratóriumi vizsgálatának és megőrzésének költségeit. A brit társaságnak helyre kell állítania a sérült ökoszisztémát, de a sérült régészeti helyszínek rekonstrukciójáról nem rendelkeztek. McGimsey szerint viszont megkövetelték a BP-től, hogy győződjön meg arról, hogy a tisztítás nem károsítja a lelőhelyeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár