2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Omlásveszély miatt lezárták a Hadrianus-villa egyes részeit

2011. július 7. 10:41 MTI

Omlásveszély miatt lezárták a látogatók elől a Róma közelében lévő látványos antik palotakomplexum, a Hadrianus-villa egyes részeit.

A Corriera della Sera című olasz lap szerint a háttérben anyagi okok húzódnak: az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő régészeti látványosság fenntartóinak nem áll rendelkezésére elegendő pénz a helyreállítási munkálatokhoz.

A lap úgy tudja, hogy az üzemeltetők legutóbb csupán 370 ezer eurót kaptak a nyolcvan hektáros épületegyüttes javítási munkálataira, holott legalább 2,5 millió euróra lenne szükségük. Az elmúlt három évben összesen csupán 1,5 millió euróhoz jutottak a szükséges 6,7 millió helyett. Emiatt a terület egyre több részét zárják el a látogatók elől, és kihelyezett táblákkal hívják fel a figyelmet az omlásveszélyre.

A Hadrianus-villa - más néven Villa Adriana - Rómától 24 kilométerre, Tivoliban található. 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A palotakomplexumot Krisztus után 117 és 138 között Hadrianus római császár építtette. Bár az ENSZ-szervezet az antik mediterrán világ építészeti mesterműveként tartja számon a villát, a látogatók száma az elmúlt években fokozatosan, csaknem 42 százalékkal csökkent. 2000-ben még 187 ezer látogatója volt, 2010-ben viszont már csak 108 800 turista volt kíváncsi a történelmi emlékre.

Federica Chiapetta szakértő szerint a látogatók elmaradásáért az épület rossz állapotán kívül a marketingmunka hiánya is okolható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár