2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párizs és New York Kertész nélkül

2011. június 23. 16:55

A Magyar Nemzeti Múzeum nemzetközi fotógyűjteményének anyagából kiválasztott 24 képpár André Kertész korának New Yorkjába és Párizsába kalauzol. Így - a szeptember végén nyíló André Kertész retrospektív kiállításra ráhangolódva - a látogatók képet kaphatnak a két városról, mely a világhírű magyar fényképész életének fontos állomása, művészetének termékeny táptalaja volt. A különleges kamaratárlat csak a Múzeumok Éjszakáján és az azt követő hétvégén látható!

48 képet - 24 képpárt - állítanak ki a Magyar Nemzeti Múzeumban az 1920-as, 30-as évek Párizsáról és New Yorkjáról. Többségük hírügynökségi sajtófotóként került Magyarországra, de van közöttük számos olyan - magyar fényképésztől származó - felvétel, mely a nagyvárosok művészi fotografálásának útjaiból ad ízelítőt.

A képpárok együtt többet mondanak, mint egymagukban; nem csupán a korszak képkomponálási divatjáról, vagy a sajtófotó dokumentarista, erősen illusztratív világáról vallanak - a modern építkezések, a kivilágított éjszakai utcák, a nagyvárosi élet pillanatainak megörökítése révén - hanem kiemelik egymás kompozícióját és motívumait, leleplezik sémáit, vagy éppenséggel kizökkentenek a képi toposzok biztonságából.

A nagyváros mint látvány, az elmúlt nyolcvan évben körénk építette a maga vizuális falait, ám a fotó, mint a múlt képe, állókép volta ellenére sem statikus; a mai néző számára egyaránt lehet dokumentum, riportfotó, művészet. A múzeum célja ezért az, hogy miközben a bemutatás ilyetén módjával erre az egyszerű igazságra irányítják a figyelmet, egyúttal megidézzék azt a képi világot, amelyben André Kertész élt és - a maga egyéni látásmódja szerint - alkotott.

A kamaratárlat megtekinthető június 24-től 26-ig a Magyar Nemzeti Múzeum 2. emeletén, a Kupolateremben.

További részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár