Folytatódik az M43-as nyomvonalának feltárása

2011. április 21. 14:21

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=32670

Folytatódik az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 25 kilométeres szakaszának régészeti feltárása – közölte Balogh Csilla ásatási koordinátor, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa Szegeden.

Az előzetes felmérés alapján a 387 ezer négyzetméteres terület 58 százaléka „régészetileg érintett”, a Makó és Csanádpalota közötti szakaszon 26 nyilvántartott lelőhely található – mondta a szakember, a Móra Ferenc Múzeum helyzetéről rendezett sajtóbeszélgetésen.

Az autópálya nyomvonalán a régészeti munka tavaly október közepén indult el, és december közepéig elsősorban a lelőhelyek létét igazoló és kiterjedését felmérő próbaásatásokat végeztek – tudatta Balogh Csilla. Az munkát április elején szerették volna folytatni, de a rendkívül csapadékos 2010-es esztendő miatt kialakult magas talajvízszint és a hosszantartó tél miatt csak hétfőn indulhatott újra a munka négy helyszínen. Másik négy területen május első napjaiban kezdenek el dolgozni – mondta a szakember. Tavaly mintegy 30 ezer négyzetmétert sikerült átvizsgálniuk a régészeknek, a teljes munkával a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-vel kötött szerződés alapján 2012. június 15-ig kell végezni.

Magyar Anna, a múzeumot fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke közölte, minden feltétel biztosított a bruttó 2 milliárd forintos összköltségű program folytatásához. A fideszes politikus ugyanakkor elismerte, az önkormányzat és a pénteken nyugdíjazott múzeumigazgató Zombori István között vita volt az ásatás finanszírozása kapcsán.

A jogszabályok alapján a régészeti feltárásra kapott összeg 25 százaléka az ásatással kapcsolatos utómunkákra – többek között a leletek restaurálására, rendszerezésére, tárolására, kiállítás rendezésre, könyvkiadásra – fordítható. Az önkormányzat célja, hogy a munkát költséghatékonyan és a lehető legmagasabb színvonalon végezzék el, lehetőleg úgy, hogy maradjon forrás az utómunkákra is – hangsúlyozta az elnök.

A Csongrád Megyei Közgyűlés március 25-i ülésén döntött arról, hogy fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt eljárást indít a Móra Ferenc Múzeumnál elvégzett beruházási munkálatok ügyében. A vizsgálatot - amelynek az is feladata, hogy megállapítsa: történt-e kötelezettségszegés - a közgyűlés folytatja le. Magyar Anna közölte, a jogszabályok értelmében a jelenleg is folyó fegyelmi eljárásról nem mondhat részleteket. Az ügyben – amely független Zombori István nyugdíjazásától – a végső döntést két héten belül a közgyűlés hozza meg egy rendkívüli ülésén.