Hamarosan bemutatják az Aradi Ereklyemúzeum legkiemelkedőbb darabjait

2011. március 30. 13:55

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=32447

Hamarosan látható lesz az Aradi Ereklyemúzeum 1848/49-es anyaga, melynek restaurálásával és katalogizálásával a közelmúltban végeztek a magyar és román szakemberek egy 200 ezer eurós uniós pályázat segítségével.

Most újabb 170 ezer eurót nyertek az együttműködő partnerek – az aradi és a szegedi múzeum, valamint a budapesti Hadtörténeti Múzeum – ezáltal lehetővé vált, hogy a relikviákból olyan kiállítási anyagot állítsanak össze, amelyet Arad és Szeged mellett Budapesten is bemutathatnak majd - hangzott el a keddi szegedi sajtótájékoztatón. A tervek szerint emellett több nyelven születnek könyvek majd, melyeket később a magyar és román történészek a kutatás mellett az oktatásra is fel tudnak használni.

Mint Zakar Péter történész elmondta: a magyar történelem rendkívül fontos időszaka volt 1848/49, amikor a polgári Magyarország alapjait sikerült lerakni. A korabeli dokumentumok és relikviák jelentős része azonban a jelenlegi határokon kívül található. Ezek közül a legjelentősebb gyűjtemény az aradi múzeum anyaga, melyet az 1880-as évek végén, 1890-es évek elején aradi polgárok, politikusok, újságírók, bankárok összefogásával alapítottak meg, majd 1892-ben nyílt meg.

Néhány éven belül már négyezer iratot és többszáz műtárgyat tartalmazott, köztük olyanok voltak láthatóak, mint a Leiningen-Westerburg Károly honvédtábornok szívét rejtő urna. Az 1940-es évek végére román forradalmi múzeumot alakítottak ki az intézményben, de az anyag még akkor is látható volt. A Ceausescu-diktatúra idejében - hasonlóan más magyar gyűjteményekhez - leszerelték és pincébe tették az anyagot, ami sok kárt okozott a tárgyakban.

Mint Zakar Péter elmondta: a mostani projektek jelentőségét az együttműködésben látja, amelynek eredményeképp a későbbiekben hivatkozhatnak a magyar és a román történészek is a létrejövő adatbázisra és tanulmányokra. A tudományos közös gondolkodásnak új színtere jön ezáltal létre – tette hozzá a szegedi történész.

Az aradi projektre két pályázat nyújt forrást. A 2008-ban kezdődő első együttműködés célja a kutatást elérhetővé tévő adatbázis létrehozása volt. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 50 ezer tárgyat, iratot restaurálták, azonosították, lefényképezték és rövid leírást kaptak.

A második szakaszban kerül sor a kiállítások megrendezésére, illetve azon kiadványok megszerkesztésére, melyek az egész anyagot bemutatják. A tervek szerint a legjelentősebb darabokból összeállított tárlatot már idén október 6. körül láthatja a közönség Aradon. Jövő év januárjában a kiállítás Szegedre, majd március 15-ére Budapestre költözik. Emellett még idén megjelenik egy olyan kötet, mely a legkiemelkedőbb iratokat mutatja be, valamint elkészül az aradi múzeum anyagának katalógusa, illetve feldolgozzák az intézmény 19. századi történetét.