2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Damasztacélpengéket állít ki a bonyhádi fegyverkovács

2011. március 1. 17:03 MTI

Egyedi készítésű, míves kardokat, késeket láthatnak az érdeklődők Fazekas József fegyverkovácsnak a bonyhádi Vörösmarty Művelődési Központban nyílt kiállításán, amelyen a fegyvereket a völgységi tájat bemutató természetfotók egészítik ki.

A március 11-ig látható tárlaton a bonyhádi mester tíz kardot, szablyát, pallost, jatagánt és tőrkardot, valamint harmincöt vadászkést, díszkést, damasztpengét mutat be az utóbbi évek munkái közül. A kiállításon ifjabb Fazekas József 12 fotóval mutatkozik be.

A fegyverkovács az MTI-nek elmondta: a bemutatón többek közt 3-4. századi római kardokat, 9-10. századi viking fegyvereket és 17. századi európai kardokat tár a közönség elé. Két különleges kiállítási darabra hívta fel a figyelmet: egy 240 ezer acélréteget tartalmazó japán kardra, illetve egy rozmáragyar markolattal ellátott, ezüstveretekkel díszített jatagánra. A kardok, kések mind saját műhelyében, kézzel kovácsolt és csiszolt, edzett pengék.

Fazekas József megjegyezte: munkái hű másai a történelmi fegyvereknek; a hajdani forma és technológia alkalmazása alapkövetelmény, de ma már sokkal jobb acélok állnak rendelkezésre, mint például a középkorban. Mint mondta, a többfajta acél összekovácsolásával készülő damasztpenge reneszánszát éli napjainkban. A bonyhádi fegyverkovács - a 22 tagot számláló Késmíves Céh elnöke - 15 éve a Balassi-emlékkard készítője. Az irodalmi díjat a Balassi-kör minden évben annak a költőnek ítéli oda, akinek a líráját méltónak tartja a 16. századi költő életművéhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár