2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy csipetnyi Európa

2011. január 25. 18:14 MTI

Az Európai Unió kilenc tagországában nyílik egyidőben kiállítás Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe címmel szerdán, így Budapesten is a Mezőgazdasági Múzeumban.

A kilenc múzeum munkatársai három éven keresztül készítették elő a közös tárlatot, amellyel egymás országában ismertetik meg mind a kilenc állam jellegzetes élelmiszerét, de az adott országban mélyrehatóan foglalkoznak az ottani jellemző termékkel is.

Így például Magyarországon a búzával, az Észt Nemzeti Múzeumban a burgonyával, a svédországi Munkamúzeumban a tejjel, a dán Munkások Múzeumában a sertéshússal, a cseh Országos Mezőgazdasági Múzeumban a sörrel, a portugál Portimao Múzeumban az olívaolajjal, a Skót Halászati Múzeumban a hallal, a szlovén Műszaki Múzeumban a mézzel és a Werstasi Finn Munkamúzeumban a kenyérrel foglalkoznak részletesen.

Szabó László, a kiállítás kurátora elmondta azt is, hogy a nemzetközi bemutató mellett a nemzeti részben a magyar kiállítás részletesen bemutatja a búza múltját, kultúrtörténetét, a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövényét és arra keresi a választ, hogy miért volt jellegzetes szántóföldi növény a 19. század közepéig a gabona, ebből hogyan alakult ki a malomipar, a gépek. Kisfilmet is vetítenek a gabonatermesztésről és ugyancsak kisfilmen összesített anyagot láthat az érdeklődő az egyes nemzetek termékeiről.

Tájékozódhat a látogató a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen hatással vannak a fogyasztási szokások a környezetre és az éghajlatra. A kurátor közlése szerint a tárlat fölveti azt is, hogy Európában milyen környezetterheléssel jár, ha Latin-Amerikából érkezik a hal. A kiállítás koordinálását és elkészítését kilenc példányban a svéd Munkamúzeum végezte. A mind a kilenc tagországban szerdán nyíló tárlat augusztus 31-ig tart nyitva mindenütt - jegyezte meg Szabó László.

A kiállítás kísérőrendezvénye lesz szombaton a Sülve-főve című családi gabonanap, amikor kóstolók lesznek, szalmakalapot és magokból hazavihető képet is készíthetnek a látogatók. Gabonából dísztésztát gyúrhatnak a gyerekek és a mézeskalácssütés fortélyait is megtanulhatják.

A Taste of Europe

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár