Egy csipetnyi Európa
2011. január 25. 18:14 MTI
Az Európai Unió kilenc tagországában nyílik egyidőben kiállítás Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe címmel szerdán, így Budapesten is a Mezőgazdasági Múzeumban.
Korábban
A kilenc múzeum munkatársai három éven keresztül készítették elő a közös tárlatot, amellyel egymás országában ismertetik meg mind a kilenc állam jellegzetes élelmiszerét, de az adott országban mélyrehatóan foglalkoznak az ottani jellemző termékkel is.
Így például Magyarországon a búzával, az Észt Nemzeti Múzeumban a burgonyával, a svédországi Munkamúzeumban a tejjel, a dán Munkások Múzeumában a sertéshússal, a cseh Országos Mezőgazdasági Múzeumban a sörrel, a portugál Portimao Múzeumban az olívaolajjal, a Skót Halászati Múzeumban a hallal, a szlovén Műszaki Múzeumban a mézzel és a Werstasi Finn Munkamúzeumban a kenyérrel foglalkoznak részletesen.
Szabó László, a kiállítás kurátora elmondta azt is, hogy a nemzetközi bemutató mellett a nemzeti részben a magyar kiállítás részletesen bemutatja a búza múltját, kultúrtörténetét, a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövényét és arra keresi a választ, hogy miért volt jellegzetes szántóföldi növény a 19. század közepéig a gabona, ebből hogyan alakult ki a malomipar, a gépek. Kisfilmet is vetítenek a gabonatermesztésről és ugyancsak kisfilmen összesített anyagot láthat az érdeklődő az egyes nemzetek termékeiről.
Tájékozódhat a látogató a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen hatással vannak a fogyasztási szokások a környezetre és az éghajlatra. A kurátor közlése szerint a tárlat fölveti azt is, hogy Európában milyen környezetterheléssel jár, ha Latin-Amerikából érkezik a hal. A kiállítás koordinálását és elkészítését kilenc példányban a svéd Munkamúzeum végezte. A mind a kilenc tagországban szerdán nyíló tárlat augusztus 31-ig tart nyitva mindenütt - jegyezte meg Szabó László.
A kiállítás kísérőrendezvénye lesz szombaton a Sülve-főve című családi gabonanap, amikor kóstolók lesznek, szalmakalapot és magokból hazavihető képet is készíthetnek a látogatók. Gabonából dísztésztát gyúrhatnak a gyerekek és a mézeskalácssütés fortélyait is megtanulhatják.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Egy legenda szerint a mai napig segíti a diákokat Lorántffy Zsuzsanna tegnap
- Szeretett zenélni, de a fizika húrjain Einstein szebben játszott, mint a hegedűjén tegnap
- A Borisz Godunovot állítja színpadra a Magyar Állami Operaház tegnap
- Országszerte számos programmal készül régizenei évadában a Haydneum tegnap
- A Budapest arculatát is meghatározó norvég építészre emlékeztek tegnap
- Orvosnak tanult, de az írói pályán vitte sikerre Németh László tegnap
- Nehezen birkóztak meg a hatóságok San Francisco egyik legnagyobb természeti katasztrófájával tegnap
- Kiátkozás és birodalmi átok: Luthert semmi sem tántorította el reformszándékaitól 2024.04.17.