Kiállítják a légies könnyedség mesterét

2011. január 21. 10:31

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=31739

A nyilvánosság számára eddig ismeretlen, tárlaton még nem látott Márffy-litográfiákat csodálhat meg a nagyközönség január 21-től a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén, a Kass Galériában. A közgyűjtemény saját tulajdonában lévő grafikák mellett kiállítják Márffy Ödön 1930-ban festett Cirkusz című ismert képét is.

Márffy Ödön Rippl-Rónai József tanácsára utazott 1902-ben Párizsba, ahol négy éven át az École des Beaux Arts növendéke volt. A párizsi évek életre szóló élményt jelentettek számára, itt ismerkedett meg Cézanne és Matisse művészetével, valamint kötött barátságot Ady Endrével, Fülep Lajossal, Czóbel Bélával és Gulácsy Lajossal.

Márffy Ödön műveit légies könnyedség s pazar festőiség jellemzi. Kedvelt témái a vízparti lovas jelenetek, a cirkusz, a csendéletek és a finom, légies női portrék. Márffy Ödön – a démoni angyalnak nevezett, Ady Endre özvegyeként pedig az irodalomtörténet patinás lapjaira is bekerülő - Csinszka későbbi férjeként számos portrét készített az imádott asszonyról. A Kass Galériában nyíló kiállításon is látható két Csinszka-portré. A tárlaton bemutatott litográfiákat a szegedi múzeum 1928-ban vásárolta meg.

„A litográfia újabb divathulláma az 1920-as évekre, a magyar grafika fellendülésének időszakára tehető. Ebben az időszakban több kiadó is foglalkozott grafikák megjelentetésével és műkereskedelmével, többek között Vaszary, Csók István és Márffy Ödön mappáinak terjesztésével” – mondja Ibos Éva, a Móra Ferenc Múzeum művészettörténésze, a tárlat rendezője.

Márffy Ödön kamaratárlata május 8-ig tekinthető meg a Kass Galériában.