Szent Naum magyarországi kultusza

2011. január 18. 15:52

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=31706

Ohridi Szent Naum magyarországi kultuszáról nyílik kiállítás holnap a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, a tárlaton csaknem hetven szentábrázolást, ikont láthatnak az érdeklődők.

Szent Naumot 868-ban Rómában a pápa megbízásából szentelték pappá. Metód halálát követően a keleti térnyeréstől idegenkedő német papság nyomására Naum és társai menekülni kényszerültek. Rövid belgrádi tartózkodás után a bolgár cár, Borisz udvarában leltek menedékre.

Naum nagy szerepet vállalt az óbolgár írásbeliség megteremtésében. A Szent Naum-kultusz a középkorban az általa alapított ohridi monostor környékén virágzott. Szent Naum sok nyelven beszélt, térített a Balkánon, majd Bulgárián át a morvák és a pannóniai szlávok közé is eljutott. A 18. században a török elől menekülő macedón, vlah és görög kereskedők hozták el Naum kultuszát Észak-Magyarországra, a kelet-nyugati kereskedelmi utak központjába. A magyarországi Naum-kultusz a 18. század legelejétől a 19. század elejéig virágzott.

"Ohridi Naum alakja a jelenkori utódok számára is emblematikus. Többszörösen példázza a keleti és a nyugati kereszténység kapcsolódását éppen régiónkban, amely a keleti és a nyugati kereszténység határvonalán fekszik. Naum alakja integráló a hazánkban diaszpórában élő ortodox hitű nemzeti kisebbségek számára" - mondta Nagy Márta bizantinológus, egyetemi docens, a tárlat kurátora.

A kiállítás képet ad a régi magyarországi Szent Naum-ábrázolásokról. A látogatók számos 18. századi ikont és metszetet csodálhatnak meg a szentendrei Szerb Ortodox Egyházművészeti Gyűjtemény, a Miskolci Magyar Ortodox Múzeum, a Miskolci Magyar Ortodox Egyházközség, a budapesti Nagyboldogasszony-székesegyház, valamint magángyűjtők kincseiből. A kiállítás szervezői felkértek mintegy három tucat kortárs ikonfestőt is, hogy készítsenek Szent Naum-ábrázolásokat, így különböző technikákkal készült, modern ábrázolásokat is bemutatnak a március 20-ig látható tárlaton.

A tárlat októberben a fővárosban már látható volt az Ohirid Szent Naum halálának 1100. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferenciához kapcsolódva.