2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították a kiskőrösi közúti szakgyűjteményt

2011. január 18. 09:36 MTI

Több mint 400 millió forintos beruházási összegből, európai uniós forrás felhasználásával újították fel az ország és Európa egyetlen állandó közúti kiállítását Kiskőrösön - közölte Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportvezetője.

Az európai uniós pályázaton elnyert összegből a tulajdonos Magyar Közút Nonprofit Zrt. kibővítette és teljesen modernizálta a múzeumot, erősítve a térség turisztikai vonzerejét is. Az egy év alatt felújított múzeumot Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át. Az eseményen részt vett Font Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a térség országgyűlési képviselője is.

Az 1974-ben megnyitott Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól egészen napjainkig. A szabadtéri bemutatón az útépítés eszközei, gépei találhatók, míg a szakma érdekességei, ritkaságai a teljesen megújult és kibővített belső kiállításon kapnak helyet.

A felújítás mellett az irodaépület bővítéseként új kiállítási csarnok épült, fejlesztették a parkot és a külső kiállítóterületet, tematikus gőzgép-bemutatóhelyet alakítottak ki. A megújult szabadtéri kiállítás az útépítő gépeken - aszfaltozó gépek, hómarók, hóekék -, mérföldköveken, jelzőtáblákon, kilométerköveken keresztül kalauzolja a múzeum vendégeit. Az érdekes relikviákon kívül több mint 4000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és különböző képzőművészeti alkotások mutatják be a közutas szakma érdekességeit. Az útépítők munkája után érdeklődők több mint 12 000 kötetes könyvtárban tanulmányozhatják a szakmát.

A múzeum fejlesztésén kívül a pályázat keretében a MÁV Nosztalgia Kft. szakemberei elvégezték a közép-európai legnagyobb úthengergyűjtemény legbecsesebb darabjának, a filmfőszerepet játszó "Józsi úthengernek" a teljes körű felújítását is. A látogatók ezentúl interaktív elemként használhatják majd, felülhetnek rá, kipróbálhatják és csodálhatják egy működő hatalmas gőzgép erejét. A tervek szerint minden hónap első szombatján fogják felfűteni az úthengert, amely bárki számára kipróbálható lesz.

A kiállítás mellett a tervek között szakmai programok, városi rendezvények lebonyolítása is szerepel, továbbá a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat is szerveznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár