2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az üvegfúvás ezeréves múltja Velencében

2011. január 12. 11:15 MTI

Csaknem harminc éve a legnagyobb, az üvegfúvás művészetének szentelt kiállítás látható a velencei Correr Múzeumban.

A L'avventura del vetro. Un millennio d'arte veneziana (Kalandos üveg. A velencei művészet egy évezrede) című kiállítás április 25-ig látható. Az 1982-ben a velencei Dózse-palotában rendezett kiállítás óta ez a legnagyobb tárlat ebben a témában.

A kiállításon kronologikus sorrendben több mint háromszáz művet mutatnak be, mindegyik darab a Muranói Üvegmúzeum tulajdonában van. A tárlatot négy részre osztották: az első részben ősi, ókori darabok találhatóak, amelyek a város csatornáinak homokjából, a lagúnák medréből kerültek elő. Ezek többnyire véletlenül zuhantak a tengerbe a hajók szállítmányával együtt, vagy megsérültek, ezért kidobták őket. A régi korok üvegeit most először láthatja a nagyközönség.

A kiállítás második része a 15-17. század, harmadik része a 19. század, negyedik része pedig a 20. század üvegtárgyait mutatja be, így végigkövethető a folyamat, hogyan vált az üveg a velencei kultúra élő részévé - olvasható a Velencei Múzeumok Alapítványának honlapján.

A karnevál ideje alatt - amely február első hetében veszi kezdetét - további száz olyan tárggyal bővül a kiállítás anyaga, amelyet először mutatnak be Velencében. A tárlatot a karnevál témaköréhez kapcsolódó, a Correr Múzeum gyűjteményéből származó 18. századi festményekkel is kiegészítik.

A különleges kiállítás bemutatásának apropója az intézmény fennállásának közelgő 150. évfordulója: a Correr Múzeumot 1981-ben alapította Abbott Zanetti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár