Két új látványtárral bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum

2010. december 15. 13:19

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=31431

Több mint háromszáz négyzetméternyi kiállítótérrel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum főépülete; az 53,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás során látványtárrá alakítják a néprajzi és természettudományi raktárt - jelentették be kedden a dél-alföldi városban.

Gaskó Béla, az intézmény általános igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint az egyenként mintegy kétezer műtárgy bemutatására alkalmas speciális kiállítóterek várhatóan egy év alatt, 2011 december közepére készülnek el.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: a látványtárak célja, hogy a múzeumban felhalmozott természettudományos és néprajzi anyag segítségével közelebb hozzák az embereket a természeti értékekhez és a természetre alapozó népi kultúrához. A látványtárak, amelyek előzetes bejelentkezéssel, ingyen lesznek látogathatók, minden korosztály számára szolgálnak majd érdekességekkel. Mivel az új kiállítóterek akadálymentesek lesznek, a mozgássérülteket is várják. Mint Gaskó Béla elmondta, a természettudományi tárban emlősállatokat és madarakat mutatnak majd be. Céljuk, hogy a védett vagy fokozottan védett gerinces állatokat felismerjék a látogatók.

Bárkányi Ildikó, a néprajzi osztály vezetője kiemelte: a néprajzi anyag jelentős részét a textilek adják, több mint négyezer háztartási textilt és viseleti darabot őriz ugyanis a múzeum. A látványtárban mintegy negyven üvegezett, ledes megvilágítású fémszekrényben láthat majd válogatást ebből a közönség.

Bárkányi Ildikó elárulta: a látogatók számos olyan tárggyal is találkozhatnak, amely a tavasszal lebontott néprajzi kiállítás része volt. A textilek mellett festett bútorok, kerámia edények, szakrális tárgyak, hímzések kerülnek a tárlókba. Az érdeklődők az életmódra, mesterségekre jellemző tárgyakat is láthatnak majd, de lesznek az állattartáshoz, a földműveléshez, a háztartáshoz és a népi szokásokhoz kapcsolódó összeállítások, valamint bemutatkozik a múzeum lábbeli gyűjteménye is.

A Szeged és a Dél-Alföld múltját, paraszti hagyományait bemutató néprajzi látványtár mintegy 2000 tárggyal, míg a természettudományi részleg 1600 madár- és 100 emlőspreparátummal várja a látogatókat. A speciálisan kialakított múzeumi raktárakban az érdeklődők két tradicionális, hozzávetőlegesen 100 esztendős gyűjteménybe nyerhetnek bepillantást, amelyeket olyan neves elődök alapoztak meg, illetve fejlesztettek, mint Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc.