Sztálin szobra a 48-as relikviák között

2010. november 22. 16:46

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=31140

Az aradi múzeum sokáig rejtve őrzött 1848-49-es gyűjteményének rendszerezése közben derült ki, az 1950-es években a kommunista időszak propaganda termékeit is a 48-as relikviák közé leltározták be, így kerülhetett például Sztálin szobra a Kossuth Lajosnak és harcostársainak emléket állító több ezer darabos gyűjteménybe.

Arad város neve egybeforrt az 1848-49-es szabadságharc eseményeivel. Nem véletlen, hogy Aradon alapították bő egy évszázada a szabadságharc emléktárgyait őrző közgyűjteményt. A katonai események bemutatását és dokumentálását céljául kitűző, legjelentősebb, tudományos igényességgel összeállított kollekció számos kiváló személyiség - többek között Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Damjanich János - egyedi relikviát is tartalmazza.

A Ceausescu-éra alatt a múzeumi raktárak mélyére száműzték a magyar történelem e drámai korszakát felidéző tárgyakat. A mostani kezdeményezés és európai uniós pályázat célja, hogy a szükséges restaurálási munkát követően minél többen ismerhessék meg a gyűjteményt szerte a Kárpát-medencében. Ennek érdekében fogott össze az aradi közintézmény, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum.

Eddig háromezer fotó készült az aradi ereklyemúzeum gyűjteményéről, folyik a képzőművészeti és a textil kollekció restaurálása, rendszerezése is.