Páratlan éremgyűjteménnyel gazdagodik a Móra-múzeum

2010. november 18. 16:11

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=31101

A maga nemében egyedülálló, páratlan éremgyűjteménnyel gazdagodik a szegedi Móra Ferenc Múzeum numizmatikai tára.

A tavaly elhunyt tekintélyes gyűjtő, Szolláth György 177 darabos éremportré sorozata óvatos becslések szerint is legalább 5 millió forintot ér. A gyűjteményt a múzeum szimbolikus összegért vásárolta meg az özvegytől; a kollekciót a nagyközönség a Kultúrpalota kupolájában tekintheti meg.

Szolláth György a 20. századi magyar emlékéremgyűjtés egyik legjelesebb alakja volt. Több mint ötven éves gyűjtői tevékenysége során hatalmas kollekciót halmozott fel. Gyűjteményének legjelentősebb és legértékesebb része az a 177 darabot számláló éremportré sorozat, amelyet pénteken 10 órától tekinthetnek meg az érdeklődők a Móra-múzeumban.

Szolláth György 2009-ben bekövetkezett halála után özvegye - férje akaratát teljesítendő, és hogy a kiváló anyag egyben tartásával emléket állítson házastársának - a portrésorozatot a szegedi múzeumnak ajánlotta fel. „A 177 érem döntően magyar művészeket ábrázol. Hatvan darab a két világháború között készíttetett, méltán híres Gáti-féle sorozathoz tartozik. Ezen túl még további számos jelentős érem alkotás származik az 1945 előtti időszakból” – mondja Ujszászi Róbert, a Móra Ferenc Múzeum numizmatikusa. A megvásárolt gyűjtemény a legnevesebb magyar éremművészek és szobrászok portréérmeit foglalja magában.