Felfegyverkezve várja a látogatókat a Móra Ferenc Múzeum

2010. szeptember 26. 10:50

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=30444

Gyilkos fegyverek szépségében gyönyörködhetnek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogatók a következő hónapokban: a december közepéig látható Ha vitéz vagy, jer vélem! Régi idők fegyverei című kiállítás több mint hetven fegyvert vonultat fel.

A kiállítás a 18-19. században használt szúró-, vágó- és lőfegyverek egész tárházát sorakoztatja fel. A legékesebb darabok közül a szóvivő a misztikus Keletet megidéző damaszkuszi kardot, az amerikai forgótáras pisztolyt és a mesterien megmunkált elefántcsont markolatú tőrt emelte ki.

A látogatók megismerhetik az egykori Magyarország területén dúlt korabeli harcokat és hadviselési fortélyokat is. A tárlat bemutatja például az 1848-49-es szabadságharc lovassági és gyalogsági felszerelését: pisztolyokat, kardokat és egy olyan típusú finoman vésett főtiszti szablyát is, melyet Damjanich János is használt a harcok alatt.

A kardok nemcsak harci eszközök, hanem méltóságjelvények és nagy gonddal készített művészeti alkotások is voltak egykoron - mutatott rá a szóvivő, hozzátéve: ennek méltó bizonyítéka az a 17. századi perzsa szablya, melyet elefántcsont markolata mellett egy aranyberakásos keleti Korán-idézet tesz különlegessé.

A tárlaton, egy Szegeden gyártott hadi kuriózumot, a honfoglalás ezeréves évfordulójának tiszteletére készült szablyát is bemutatnak majd, melynek egyik oldalán Szeged város, a másikon Magyarország címere látható az 1896-os évszámmal keretezve. A kardok és szablyák mellett Amerikából és Angliából származó, ritkaságnak számító forgótáras pisztolyokat, a westernfilmekből jól ismert Coltokat is láthat a közönség.