2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Németországban nagy sikere volt a műemlékek nyílt napjának

2010. szeptember 15. 08:25

Több mint 4,5 millió látogatója volt az elmúlt hétvégén a Kulturális örökség napjainak (ottani nevén a műemlékek nyílt napjai) Németországban - közölte a rendezvény szervezője, a Német Műemlékvédelmi Alapítvány.

Svájcban összesen ötvenezer ember látogatta meg a nyolcszáz rendezvényt. Ausztriában szeptember 26-án rendezik meg "Az élvezet helyszínei" címszó alatt a Kulturális örökség napjait.

Németországban összesen 7500 műemlék várta tárt kapukkal a történelemszerető látogatókat. A különleges napot Christian Wulff államfő harangozta be az alsó-szászországi Lüneburgban. Mozgásban a kultúra - Utazás, kereskedelem és közlekedés címszó alatt az érdeklődők 2600 helyen történelmi közlekedési eszközöket, világítótornyokat, fűtőházakat és zarándokhelyeket is megtekinthettek. "A műemlékvédelem - ne áltassuk magunkat - folyamatos harc. Harc az idővel, a tudatlansággal és az üres kasszákkal" - hangoztatta Wulff.

A szervezők közlése szerint Svájcban több helyen szabályosan el árasztották az érdeklődők a műemlékhelyeket. A legnépszerűbb helyszínek a kolostorok voltak, de sokan látogattak el a régészeti ásatások helyszínévé vált zürichi Opéra parkolóházhoz.

Szeptember 26-án Ausztriában "Az élvezet helyszínei" állnak majd a középpontban. A szomszédos országban tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Kulturális örökség napját a Műemlékvédelmi Hivatal (BDA) és magántulajdonosok támogatásával, 2008 óta minden szeptember utolsó vasárnapján. Idén 250 helyszín várja a látogatókat, köztük kastélyok, zarándokhelyek és kertek. Az iskolák számára is rendeznek programokat szeptember 24-én. A szervezők 2011-re azt tervezik, hogy az év során az iskolákkal együttműködve dolgozzák ki a projekteket, amelyeket a világnapon mutatnak majd be - mondta el Renate Holzschuh-Hofer, a BDA munkatársa.

A Kulturális örökség napjait 1991-ben intézményesítették az Európai Örökségi Napok (European Heritage Days) keretein belül. Az Európai Örökség Napok jelentősége évről-évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára e rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 49 országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár