2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felidézik a bedzini gettó elpusztítását

2010. szeptember 10. 12:21 MTI

A lengyelországi Bedzin városa rekonstruálná a helyi zsidó gettó nácik általi 1943-as elpusztítását. A történelmi felidézésben kétszáz önkéntes jelentkező vesz részt szombaton - számolt be Adam Szydlowski szervező. A rekonstruált jelenetek között "drasztikus epizódok, kivégzések" nem kapnak helyet.

Szydlowski maga egy SS-tisztet, hétéves fia egy zsidó kisfiút alakít majd. A múltidézés célja, hogy a résztvevők megismerjék városuk történetét, amelyet az ott élő közül oly kevesen ismernek - mondta a szervező. A gettó elpusztításának felidézésére a nyolcadik alkalommal megtartott zsidó kulturális napok keretében kerül sor. A kulturális esemény fővédnöke Bedzin polgármestere mellett Izrael állam lengyelországi nagykövete.

A történtek rekonstruálása ugyanakkor bírálatokat is kiváltott: a Gazeta Wyborcza című napilap szerint "ez nem játék..., más módjai is vannak az emlékek őrzésének". Az újság felvetette a kérdést: vajon tényleg olyan nehéz megérteni, hogy a gyilkosságot, a mészárlást és a pogromot nem szabadna eljátszani?

A Bedzin környéki zsidóság vezetőjének viszont nincs kifogása a tervbe vett történelmi játék ellen. Zeew Leron szerint a jó szándék az, ami számít. "Mindenkinek köszönetet kell mondani, aki síkra száll az igazság terjesztése mellett" - írta a szervezőknek szóló levelében.

A német hadsereg 1939 szeptemberében rohanta le Bedzint, és lángokba borította a helyi nagyzsinagógát. A 30 ezres helyi zsidóság csaknem egésze a várostól mintegy 50 kilométerre fekvő auschwitzi megsemmisítő táborban pusztult el, a bedzini gettót 1943-ban számolták fel véglegesen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár