2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Spanyol vita a bikaviadalok öröksége miatt

2010. augusztus 18. 10:22

Hemingwayt lenyűgözték, Goya pedig leghíresebb képein örökítette meg a bikaviadalokat. A spanyol ellenzék most nemzeti kulturális örökséggé nyilvánítaná a véres küzdelmeket, hogy ezzel elejét vegye azok betiltásának.

A bikaviadalok támogatói szerint a spanyol nemzeti identitás részét képező művészeti formáról van szó, így semmi értelme annak, hogy Katalóniában a múlt hónapban betiltották azt, ahogy számukra az sem elfogadható, hogy 1991 óta a Kanári-szigeten sem gyakorolhatják a véres sportot.

Juan Manuel Albendea, a konzervatív Néppárt szóvivője szerint elsődlegesen a további tiltásoknak kell elejét venni, hiszen a katalán lépés csak ahhoz mérhető, mintha "Madrid például betiltaná a mozikat", ami "nevetséges lenne". Az általuk előterjesztett javaslat szerint a spanyol kormányzatnak a kulturális örökség részeként kell kezelni a bikaviadalokat, ám ennek részleteivel kapcsolatban még nekik sem voltak információik.

Bár a kulturális örökségi cím biztos védelmet nyújtana, a szocialisták ellenzik a javaslatot, ezért ha a néppártiak szeptemberben parlamenti vitára bocsátják azt, egyelőre nincs túl sok esély, hogy bárki megszavazná. Jose Luis Zapatero kormánya azért sem tervez lépést az ügyben, mert szerintük a hasonló döntéseknek a helyi kormányzatoknál a helye.

Az állatvédők szerint „egy apró kisebbség küzd egy olyan hagyományért, amely a spanyolok többségét egyáltalán nem érdekli”. Ráadásul „semmi kulturált nincs egy állat megkínzásában”.

Mindez egy létező problémára világít rá: a gazdasági válság miatt igencsak megcsappant a viadalok száma, és az egyes települések a sportág betiltásával eleshetnek az azok által hozott turisztikai és hirdetői bevételtől is. A viadalokat támogató szervezetek vezetője, Luis Corrales szerint azonban szó sincs arról hogy leáldozna a sportnak, hiszen a hasonló jóslatok már az 1930-as években is népszerűek voltak, amikor a lovakra védőpáncél kerülhetett a ringben. Erről tanúskodnak a spanyol lapok, amelyekben a nemzeti vezetők, de még a királyi család tagjai is feltűnnek a bikaviadalok nézői között.

A viadalok támogatói így már a 2012-es választásokra várnak: mivel Zapatero kormányának a válság következtében eléggé megcsappant a népszerűsége, ezért most abban reménykednek hogy a Néppárt hatalomra kerülve megmentené a bikaviadalokat, amelyeket később az UNESCO kulturális örökségi listájára is jelölnének majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár